0 Persepsi

bagi pengguna tegar facebook. korang mesti pernah tengok gambar ni kan?


hidup ni penuh dengan persepsi. semua orang takut kalau orang ada persepsi buruk pasal diri kita. kesannya, kita hidup bukan sebagai diri kita tapi sebagai seorang yang sedap dimata orang lain. Setiap perlakuan kita, kita akan fikir apa persepsi orang tentang itu dan ini. Sehingga disebabkan hendak memuaskan hati orang lain, kita letak perintah Allah ditempat kedua.

scene A
A : malam ni join ah kitorang clubbing kat bukit bintang.
B : tak bolehlah. aku kena balik awal. ada hal.
A : tak gentle la kau. macam cinderella.

kalau si B bagi jawapan macam diatas, si A akan panggil dia tak gentle, cinderella. mungkin member member dia akan cakap belakang. kutuk yang dia tak sporting. Maka, demi mengelakkan perkara tu. terjadilah scene B.

scene B
A : malam ni join ah kitorang clubbing kat bukit bintang.
B : jom ah. bukan selalu kan.

disebabkan takut persepsi rakan-rakan tentang diri kita. kadang-kadang kita lupa perintah Allah. Benda ni selalu terjadi bila kita nak ajak solat. hahaha. serius. sebab takut orang kata kita tak sporting solat awal-awal and ganggu program diorang. kita follow the flow je and finally solat waktu saat-saat akhir. kan berdosa tu. sebab apa? PERSEPSI.

Rujuk balik gambar atas tadi. gambar pertama tu boleh jadi keldai tu spesis yang gagah perkasa. atau mungkin itu bukan keldai tapi kuda. hehe. gambar kedua tu boleh jadi suami dia ada sakit tulang belakang. jadi si isteri bagi si suami menunggang. gambar ketiga pulak nak tunjuk betapa gentlemen nye lelaki tersebut sebab mengutamakan wanita. gambar keempat pula boleh jadi pasangan tersebut sedar mereka berat dan tak mampu ditampung oleh keldai tersebut (sebab diorang dah try naik tadi and keldai tu jatuh terduduk. haha).

dari sudut lain. kita tengok gambar tu sebagai kronologi perjalanan. gambar pertama tu dia naik berdua. kemudian keldai tu kata dia dah penat. so, diorang main osom, laki tu menang and dapat naik dulu. lepastu giliran perempuan tu naik pulak. and lastly, keldai tu mengadu dia dah tak boleh nak tampung sesiapa lagi. tu yang diorang berdua tak naik keldai tu. see?

Hidup ni memang penuh dengan persepsi. apa yang kita buat akan dilihat melalui banyak sudut. jadi, persepsi juga akan berbagai-bagai. lain orang lain persepsinya. memang susah kita nak puaskan hati semua orang. apa yang penting, kita jadi diri kita. kita selesa dengan perbuatan kita. dan perkara yang kita buat tu mestilah tidak melanggar perintah Allah. aku percaya ramai yang bila nak buat sesuatu tu dia akan fikir pandangan orang lain terhadap diri dia sehingga akhirnya dia jadi hipokrit dan pening kepala. aku pun macam tu.



:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 Tanpa Guru Siapalah Aku






Guru O Guru

Dialah pemberi paling setia 
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat. 

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa 
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta 
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara 
Jika hari ini seorang ulama yang mulia 
Jika hari ini seorang peguam menang bicara 
Jika hari ini seorang penulis terkemuka 
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa;

Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Trengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;S

emakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara. 
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang di apungkan di dulang ilmuPanggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

Usman Awang1979

___________________________
aku pernah mendeklamasikan puisi ni masa form 3 kalau tak silap dengan member aku, payen. background music kitorang lagu my heart version guitar. serius match malangnya time deklamasi tu ade masalah nga PA system.typical problem.habis persembahan aku.hehehe.

Special thanks to:

Cikgu fatimah and the geng, tabika kemas  felda lok heng barat 1998
cikgu sarah, cikgu aminah, cikgu rosli and the gang, SK pusat bandar Lok Heng, 1999-2003
cikgu zulkifli, cikgu rosmah and the gang, Sk seberang batu hampar 2004
Semua cikgu SMKA pedas (yang ni ramai sgt yg namanya diingati), 2005-2009
My Sir, Miss, and Madams kat CFSIIUM pj (2010-2011)
My prof and Dr, iium gombak 2012
dan semua guru saya secara langsung dan tidak langsung.
Semoga hidupmu diberkati Allah. Ameen.
*yg tak diingati nama tu bukan bermakna dilupakan.muka masih ingat.nama je.hehehe

Untuk guru diluar sana, Selamat Hari Guru. Tanpa guru siapalah aku.

gambar : facebbok, brotherhood arts

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 64 Tahun Nakbah, 64 Tahun Malapetaka



Sape tahu hari ni hari apa? Serius aku tak tahu sampai hari ni aku baru tahu. betapa malunya hai. Hari ni hari memperingati 64 tahun nakbah. NAKBAH bermaksud malapetaka atau bencana besar. Manakala Nakbah Palestin merujuk kepada penubuhan Negara Haram Israel yang telah diistiharkan secara rasminya pada 15hb Mei 1948. Peristiwa ini berlaku selepas terlaksananya kependudukan dan penjajahan haram oleh rejim Yahudi Zionis ke atas tanah dan penduduk asal Negara Palestin secara sistematik dengan bantuan British dan PBB. *copy paste


pertama, biar gambar yang berbicara.





kalau nak maklumat yang lebih. boleh kelik sini dan sini. entry mereka sederhana panjang tapi berbaloi untuk dibaca. semoga lebih ramai akan mengetahui apa yg berlaku tanggal 15 mei 1948.


p/s : perasan tak ramai pengguna facebook tukar profile picture mereka? jom tukar!


sumber gambar : facebook
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 Lagi Remaja Hina Islam

Selamat pagi semua. Tadi aku bukak fb pastu ternampak membe aku share link and gambar pasal sorang budak lelaki yg dok hina islam. ni aku share gambar dia.

kelik gambar utk tumbesaran.

Nama dia deniel Heckenbucker, ni link fb dia (kelik sini) tgk kat style penggunaan bahasa dia memang macam mealyu. tapi hina islam macam kafir. Ramai yg akan komen caci maki dia and etc. Tapi ade jugak yg malas nak layan budak2 terencat mc ni dgn bagi komen2 yg nasihat pastu stop. Ade gak membe2 aku kata jangan dilayan budak perangai macam ni. takde untung. membazir masa. baik kita improve iman kita. Korang pilihlah mana yang korang rasa betul. Cuma aku harap PDRM siasat and ambil tindakan. Malaysia ni negara berbilang agam ngan bangsa. Masing2 ada part sensitiviti masing terutama agama. Isu2 macam ni dah kacau sensitiviti umat islam. so, hukuman dia kita rejam ramai-ramai. sila ambil tindakan. aku rasa kalau ramai yg share nnt masti pdrm alert. macam video mak dera anak 9 bulan semalam. bila ramai share, senang je nak tangkap.

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

2 Review : The Avengers

Satu bulan satu post. Pemalas betul nak update. Tengok tajuk dah tahu aku nak review cerita The Avengers. Sape dah tengok angkat tangan. ok, tak ramai pun yg dah. Masa aku tengok movies ni, penonton dia memang ramai sampai aku kene duduk jauh2 ngan membe aku disebabkan kerusi yg tinggal hanya didepan skrin. Semua sempoi habis sebab gelak kuat2 pastu bila ade scene org jahat kene bantai, ada yg tepuk tangan. memang layan habis la movies ni. Movies ni aku kategorikan sebagai 'must watch'. 




Jalan cerita yg direka dan diarah oleh joss whedon ni padat dan lengkap lah. takde la meleret mcm sesetengah cerita tuh. cara dia bahagikan scene for each hero pun balance. takde yang tengelam. Ironman, hulk, captain america, thor, hawkeye ngan black widow. Masing2 ada cerita dia mcm ironman yg bongkak dari dulu, captain america yg terjaga lepas tidur 70 tahun, thor ngan adik dia loki, hulk yg ganas (ak rasa dia tukar pelakon kot utk watak hulk ni) dan hawkeye & blackwidow yg ada kisah lampau.


Scene lawan dengan makhluk asing memang superb. kereta terbang sana sini. bangunan letop2. Bayangkan bila hulk dah mengamuk, dia hentam sekor-sekor makhluk asing yg ada. Sian pulak aku tgk. Bagi aku keunikan cerita ni ada kat dialog ngan scene2 dia. walaupun dalam scene yang buat kita cuak, still ada dialog yang kelakar. sepanjang cerita tu penuh dengan dialog yg best. cayalah cakap aku. director cerita ni memang pandai susun scene supaya dalam satu scene tu ada banyak reaction. Korang kene tengok masa loki kena hentam dengan hulk. hehehe.


Dalam cerita mesti ada yang happy, advanture, sad. So, scene sedih bila sorang ejen dia mati. ejen ni rapat la ngan ironman (dtg dari citer ironman) pastu dia minat captain america (dia ada vintage card captain america pastu mintak captain america sign. hehe) Bila dia mati barulah superhero tu berubah dan nak bekerjasama. Dalam banyak2 filem supehero, aku rasa ni paling best sebab dia combination superhero yg ada perwatakan masing2. harap-harap lepas ni dia tambah ramai lagi superhero mcm superman, spiderman, fantastic four (tp human torch kene amek org lain sbb dia da jd captain america), dan cicakman. eh.




So, ape lagi? pergi book tiket sekarang! hahaha. nasihat aku kepada semua. bila cerita habis jgn keluar dulu. tggu sampai credit dia tamat. kecuali kalau waktu solat dah nak habis.
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

1 Isu SokerLeaks Persenda Al-Quran

Aku ni bukanlah jenis yang fanatik sangat dengan bola. Sekadar tengok-tengok camtu je bila ade membe ajak. Malam tadi ada membe ajak tengok Arsenal lawan Liverpool, tapi aku tengok sikit jek sebab nak pergi jalan-jalan kat Danau Kota. Kat Danau tu aku nampak kat skrin besar yg Arsenal dah menang. Pagi tadi aku bangun on9 jap pastu nampak lak ade orang tanya UAI pasal hukum persenda agama oleh sokerleaks. ni aku download gambar dia. 


klik gambar utk tumbesaran


Pastu aku pergi dekat page sokerLeaks tu dan aku nampak beberapa post dari SokerLeaks. ni printscreen dia.






Kelik gamabr kalau tak nampak. dah baca semua printscreen? Ni yang aku paham.


1. Dia kata surah tu maksudnya Kisah.so, tak salah la dia pakai surah al-sultan kenny. kisah kenny tu merujuk pada kisah kenny dalglish kot. pengurus liverpool (kot?).


2. Dia explain yang UAI kate "Kalau niat nak mempersendakan agama, murtad serta merta" so, korang tau ke niat dia nak persenda agama? tak kan.


3. Dia buat benda tu untuk suka-suka gelak ketawa. Dia rasa ubahsuai ayat menyerupai quran tu kelakar kot.


4. Dia takkan mintak maaf sebab dia betul. dia takde niat nak persenda agama.


Ni pendapat aku.


1. Pergi matilah surah tu kisah ke ape. Kau takde point lain ke nak buat kelakar? Nak kene ubahsuai gak ayat quran baru puas?


2. Kalau kau tak berniat sekalipun nak hina agama. Contohnya niat kau nak buat kelakar, halal ke cara kau nak buat kelakar dengan buat ayat ala-ala ayat quran siap bubuh no ayat lagi?


3. Kau heboh cakap orang melayu mudah nak sentap. Bodoh. dah kau seolah-olah main agama. memanglah diorang sentap. agama kot bro. Walaupun kau takde niat. first impression kami orang islam ni seolah-olah kau nak hina agama.


4. Aku rasa tak salah kot kalau kau tulis "dan sesunguhnya MU itu layak dipersendakan" instead "Dan sesungguhnya Manchester United (itu) layak dipersendakan" - Surah Al-Sultan Kenny : ayat 14. Bila kau letak 'itu' dalam bracket,nama surah dengan no ayat, nampak sangat kau nak tunjuk tu macam ayat quran.


5. Banyak benda lagi kau boleh pakai buat main kot ye pun nak hina sesuatu kelab or buat kelakar. pakai gambar ke. kau kan admin page yg ramai orang like. mesti kreatif punye. Tolong ar elak sentuh isu2 sensitif ni.


6. aku rasa baik kau buat status mintak maaf dan kau tiada niat. pastu kau istighfar dan taubat supaya benda yang kau dah buat tu ALLAH maafkan kalau betullah kau salah. Tak salah pun kalau kau nak bertaubat walaupun kau tak buat salah.heh.


ni cuma pendapat aku. Betulkan kalau ada apa-apa yang salah.


Pesanan untuk diri : Kita marah bila ada orang dok main-mainkan Al-Quran. Kita rasa kita sayang Al-Quran. Kita Nak dia terpelihara. Persoalannya, kalau benar-benar kita cintakan Al-Quran. Berapa muka surat kita baca Al-Quran setiap hari? sekadar renungan sebelum zuhur.


__________________________update_________________


Admin sokerleaks dah delete status tu dan memohon maaf. Ni aku printscreen. Korang nilai.


kelik untuk tumbesaran


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 Betulkah ada Air Bender dalam dunia sebenar ?


huih.huih. lame dah aku tak post ape-ape.date last 4 december. So hari ni sempena 'sehari dalam 4 tahun' aku post gak sesuatu. Hari tu member aku jumpa air bender kat sekitar universiti aku ni. Korang tengok kartun avatar kan? yang puak angin tu. Dia ajak aku tengok. aku ingat sami botak mana datang uia sekali memang air bender betul seh.. aku sempat ambil gambar dia tapi tak clear. pastu aku dapat carik gambar puak2 dia kat internet. here it is :



Kekadang rasa macam nak hempuk jugak membe sorang ni buat keje sia-sia tapi last2 aku bagitau jugak kat member lain yg aku terjumpa 'air bender'. hahaha. Korang pernah jumpa tak puak earth, water ngan fire kat dunia ni? aku rasa aku pernah jumpa water bender. nnt aku carik gambar dia.

credit picture : google

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

 

Copyright © 2009 Krikk Krikk All rights reserved.
Converted To Blogger Template by Blogspot Templates Theme By- WooThemes