1 DILEMA

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..


Sekarang ni aku memang dalam dilemma nak memilih yang mana..bak kata Saloma(ak rase):yang mana satu..idaman kalbu..yes,bukan kata tapi menyanyi..ak silap..hurm..ak baru jek dapat dua surat tawaran tuk ke matrik and satu lagi ke UIA..Alhamdulillah ALLAH bagi ak dua tawaran ni..Tapi,ak ade masalah sikitlah..aku tak tau nak masuk mane satu..UIA or matrik..Walaupun ayah aku seorang kaunselor.ak tak mintak pendapat ayah aku.adelah sebab2 tertentu..dari aku tingkatan 4 aku da tanam nak amek sains aktuari dan nak jadi seorang aktuari yg berjaya ! ! cewahh..terlebih suda..Kalau nak ikutkanlah..ak mestilah amek matrik sebab kat UIA ak dapat kos engineering..alahai..matrik..susahnyer..!!ak da tetapkan pulak dalam hati ni..then,tu yg hati tak terasa nak gerak ke matrik..tapi kalau ak amek UIA pulak..terpaksalah ak tinggalkan impian ak nak amek sains aktuari.Ya ALLAH,aku mohon petunjukMu..Soal kawan memang ak jadikan sebab.aku pilih tempat yang ramai kawan.walaupun dah kene sound ngan senior yg cakap: “jangan ikut kawan.ni mase depan bro!!” and aku pasti memang btol ape yg diorang cakap.Jadi,ak tetap pertimbangkan kawan sebangai sebab(memang keras kepala aku ni)..Tapi malangnya,kawan ak sama banyak yg dok matrik ngan UIA..adush..mane nak pilih ni ?? 

Lastly aku da buat keputusan berdasarkan keinginan yg cuba di wujudkan dan nasihat dari kawan-kawan and keluarga and senior2 . .Thanks to you all guys..Sekarang ni ak dalam proses tuk menjadi dan meminati bidang engineering.insyaALLAH ak akan daftarkan diri kat Pusat Asasi UIA kat PJ(21 mei ni)..dan maybe ade dua kawan ak yg turut sama(Haziq and Atoy).Bila nak masuk UIA ni aku kene la amek test dulu..nak tentukan kos ak brape tahun.1 or 1 stengah or 2 tahun.kene la study sikit BI and Arab balek..hahaha.terasa balik dunia belajar.hurm.bulan madu memang da nak habis.Bulan nak menghadap internet.Ber’blog’.facebooking.shopping.da nak habis rupanya.Semoga hidup aku kat U nanti ok and tak banyak masalah.ameenn..

 Doa itu sangat penting dalam waktu sebegini kerana tiada yang Maha Mengetahui melainkan ALLAH S.W.T..

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

2 SHORT TRIP



DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

1Mei yg lepas aku ngan geng2 aku pergi jalan-jalan kat KL..kononnye sebagai perjumpaan terakhir sebelum sume pergi study..So,awal-awal pagi lagi kitorang da sampai kat KTM Seremban,beli tiket and tunggu kawan yg ‘lewat sedikit’...takde la lame sangat..cume terlepas 2 train jek..tak lame kan? Perjalanan amek masa lebih kurang 1 jam jugaklah..Sampai je kat KL sentral..kitorang terus naik Rapid KL ke masjid jamek..tukar train  ke Hang Tuah and tukar lagi to Imbi..Sampai je kat Hang Tuah..baru aku perasan yang sebenarnya ade train dari KL Sentral terus ke Imbi..Then,ak tanye lah sorang guard kat situ..ak tanye.. “uncle,klu nak nek train ni dr KL sentral..nak carik kat bahgian mane? Saya tak jumpe lak tyme kat KL sentral tadi..” Malangnya..uncle tu tak paham and bgi jawapan.. “nak ke imbi eh?pergi platform 1..lalu bawah ni..” ak tahu klu nak imbi pergi lalu bwh..cume ak tye len dia jwb len..malas nak byk soal..ak pun kate.. “Thanks,bru saya tahu..” 

Akhirnya,sampai jugak kat destinasi pertama kitorg - Berjaya Times Square..Kitorg pergi BREAKFAST dulu kat McD dgn set LUNCH yg dijual pada pukul 12.00 tgh hari..Kira skali dgn lunch la breakfast tuh..After breakfast@lunch tu..Kitorang pergi main boling dulu..sebab tmpat tu la tmpat first kitorang nampak dari McD..Nak ulas pasal game nih? Rasenya tak perlu la kot..First place cam biasa la..hahahaha..Pas je men boling..kitorang pergi solat Zuhur dulu and teruskan rancangan nak ‘berkaroke’.. Syawal kate dia nak nyanyi dulu lagu isabela..Smpi je kat tmpat karoke tu..ak trperasan sumthing yg pelik and ganjil..sbb sume cina..so ak assume yg tmpat tu utk cina je kot and sume lagu dia pon mye cine..takde la lagu isabela..tak jadi nak menyanyi..ubah plan..kitorang nak ke masjid india..sebelum kaluar dari situ kitorang sempat singgah kat dua tempat yang sangat best-NIKON CENTRE and SONY CENTRE...kat kedai nikon tuh..ak sentuh la sume kamera mahal yg hanya mampu disentuh and dilihat dan masih belum mampu dibeli..hush!! sangat seronok and excited..pegang kamera yg ad lens panjang2 tuh..bley zoom jauh..sempatlah tanam hasrat nak beli satu bila ade rezeki nanti..After lihat syawal and atoy yg penat melayan keasyikan kitorang..umar pun cakap: “dah la tuh,jom!!” Ingatkan terus balik tapi singgah pulak kat kedai sony sebab safwan nak beli mp3..bak kate dia “ak kene beli sebab nnt boring kat oversea”...Kata Safwan yang insyaALLAH akan ke Jordan bulan september nanti..

Habis je proses membeli..igtkan dah habis..tapi aku ad masalah sikit and terpaksa suruh diorang pergi dulu..aku baru teringat nak yg ak kene beli earphone kakak ak..aku suruh diorang pergi dulu sebab nnt diorg penat menunggu..ye la..nak carik earphone tu susah..ak mane igt kedudukan kedai dia..berlari sana sini hulu hilir..bru perasan yg kedai tu satu floor ngan nikon centre..adush!! penat la jugak..sebelum balik sempat la beli crocs ‘tak ori’ bila rase kaki tu da melecet pki kasut yg agak sempit..Then..kita terus ke stesen masjid jamek(kira da sampai masjid india la nih.)..ak turun je tangga stesen tuh..bru ak prasan yang..rakan-rakan yg disuruh pergi dulu tuuh sampai same cam ak.. ‘mane diorang pergi?’

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

 

Copyright © 2009 Krikk Krikk All rights reserved.
Converted To Blogger Template by Blogspot Templates Theme By- WooThemes