2 MENCERITAKAN SEBUAH CERITA

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG..

Baru sahaja tadi aku menghabiskan petang dengan menonton wayang yang bertajuk : CLASH OF THE TITANS..So,pada malam yang agak hangat macam biasa.Aku nak memenuhkan blog aku ni dengan bercerita sedikit pasal movie yg ak tengok tadi..Awal cerita sahaja dah buat ak tau yg cerita ni lebey kurang citer Percy Jackson(am i spell it right?)..Ade nama ZEUS,HADES, dan POSEIDON.Citer dia lebih kurang sama jek..pergaduhan sesama 'DEWA'.ZEUS gaduh dengan HADES.Pastu wujudnya anak half man half god..Macam Percy:dlm movie percy jackson..Dalam movie titans ni namanya perceus.Dalam kedua-dua movie ni..ak dpt simpulkan..anak2 'dewa' lagi bijak dari 'dewa' tu sndiri..Baguskan story camni..Dalam citer Titans ni..Dia tunjukkan yg 'dewa' ni takley hidup tanpa doa drpd manusia..mcm lemahlah bila manusia tak doa atau merayu kat dia.lastly Zeus bagi Hades gunakan Kraken untuk musnahkan satu petempatan manusia..KRAKEN(creature yg sgt besar yg keluar dr dlm tanah kat dasar laut) ni akan keluar waktu eclipse dan jalankan tugas dia.Klu tak silap,Kraken ni anak HADES kot..So,Perseus ni wlupun dia 'half god' lah kononnya,dia tak sokong 'god' uh..

So,dialah yg akan musnahkan Kraken..Tapi disebabkan kraken ni sgt kuat dan besar.So,dia perlukan kepala MEDUSA(perempuan yg berambut ular..bila tgk mata dia,kita jadik batu) untuk kalahkan kraken.Watak medusa ni ad jugak dlm citer Percy Jackson.Cuma yg bezanya,Medusa dlm percy jackson lebih cool sbb dia pki spek itam and balut kepala dia dgn kain..ala-ala baru lepas mandi..Bila nak serang baru dia bukak spek and kain uh..Tapi medusa dalam citer Titans ni ganas dan menggelikan.sbb berbadan ular..kejam dan mmg menakutkan..Tapi mcm biasa lastly perseus ni brjaya gak klhkan Medusa.Pastu dia bwklah medusa tu balik dan kalahkan kraken..Kraken dah musnahkan sikit tmpat uh tyme perseus smpi.Pastu bila perseus tunjuk kepala medusa depan kraken,dia terus jadi batu(kraken)..So,kesimpulannya..MEDUSA paling kuat dalam citer ni..

Dalam story ni dah menunjukkan banyak kelemahan tuhan mereka(manusia dlm citer tu)..
1.Bergaduh sesama sendiri.(hades ngan zeus)
2.Lemah bila takde sokongan hambanya(manusia)
3.Boleh pulak wat benda tak senonoh ngan manusia.
4.Boleh kalah ngan manusia(perseus kalahkn hades wlupun hades tak mati)

Namun sebagai Umat ISLAM , kita ada TUHAN :
1.Yang MAHA ESA(satu sahaja)
2.Yang MAHA BERKUASA(Manusia yg perlukan bantuan dan sokonganNYA)
3.Yang MAHA BIJAKSANA dalam memerintah alam.

3 perkara ini sahaja sudah cukup membuktikan ALLAH adalah PENCIPTA ALAM INI.Tiada Cacat dan Cela malahan jauh sejauh jauhnya dari kelemahan dan suci daripada sifat2 manusia.Oleh itu,kita sebagai umat ISLAM,sembahlah tuuhan yang esa.Jangan terpengaruh dengan jalan cerita dan perbualan watak dalam cerita..Bahaya wo !!
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

2 Response to MENCERITAKAN SEBUAH CERITA

10 April 2010 at 14:48

memang bez gler la cuter uh... tp 4 yg iman kentl jer yg bole tgk, sape ragu2 uh, jgn tgk bhy!!! tapi kalo rase nk pi tgk ajk apai skali bleh blanja mcm dyer blanja syawal dgn x sengaja ri 2..huhu... sape yg da tgk percy x yah la tgk.. sama je. buang duit n mase jer... cuma bezanye, moden dengan baru n result dyer pun stil same cm apai ckp medusa jugk yg ebat!! huuuu...

12 April 2010 at 16:42

btol2..
stuju ngan shidi..
tp yg blannje tu tak stuju sgt..
hahahaha

 

Copyright © 2009 Krikk Krikk All rights reserved.
Converted To Blogger Template by Blogspot Templates Theme By- WooThemes