0 FIRST INTERVIEW

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG...

Alhamdulillah...Minggu ni ak baru je lepas 2 interview yg dipilih setelah tolak tawaran eduquest camp petronas..Yayasan Khazanah Scholarship programme(13/4) and Mara scholarship(14/4)..
Now..i just want to share some experiences from yayasan khazanah scholarship programme..On 13 apr..i woke up very early than usual because i didn't prepare anything..(rase da cukup kot tulis BI)..Kemudian my dad hantar i sampai ke KTM seremban jek..then,i went to KL alone..by using my dad's tuch n GO..Cam bese,KTM was moving too slow like there was a traffic jam on the landasan..hahaha..aku sampai KL sentral sharp on time(9.00 a.m)..

Then,my pak ngah take me to the Mercu UEM where the session dibuat..
My first impression when i came into the oddysey hall(7th Floor)..I just can say..WOW!!
The hall was very big ellegance cold and comfortable..There are a lot of student talking with each other..and the important thing is..they talk in fully english..So,i take place at the back..far from the 'mat saleh and minah saleh malaysia'..ta nak borak dgn diorng..hahaha

aku duduk next to the 44 years old man who are working in putrajaya(postgraduate programme)..When i discover that he is 44 years old and also one af the mat saleh man..my stomach start to sick..my pancreas and all small intestine large intestine and also liver start saying:"i want to go out!!"..hahaha.Then,thee uncle start talking with me(english language)..but..i with all muka tembok and slumber..reply as a malay..hehehe..Relax..ak ni anak jati malaysia..tak terpengaruh dengan bahas asing..cehh..padahal ta pandai speaking sbnarnye..

Our session had been delay for 1 hour because there are a lot of students are stuck in traffic jam..So,for this first session..there were only 'simple IQ test'..but,it is enough to make our brain move out from our head..hahaha..Tak tahulah lepas ke tak..i just can pray to ALLAh..

Sekitar interview

Oddysey Hall

Captured from the 7th floor..

My table


from my place...


i'm at the back

so,i can conclude that if i had made a mistake(not if but sure) in my post..plis tell me in comment box..i need ur help..hahahaha
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

2 MENCERITAKAN SEBUAH CERITA

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG..

Baru sahaja tadi aku menghabiskan petang dengan menonton wayang yang bertajuk : CLASH OF THE TITANS..So,pada malam yang agak hangat macam biasa.Aku nak memenuhkan blog aku ni dengan bercerita sedikit pasal movie yg ak tengok tadi..Awal cerita sahaja dah buat ak tau yg cerita ni lebey kurang citer Percy Jackson(am i spell it right?)..Ade nama ZEUS,HADES, dan POSEIDON.Citer dia lebih kurang sama jek..pergaduhan sesama 'DEWA'.ZEUS gaduh dengan HADES.Pastu wujudnya anak half man half god..Macam Percy:dlm movie percy jackson..Dalam movie titans ni namanya perceus.Dalam kedua-dua movie ni..ak dpt simpulkan..anak2 'dewa' lagi bijak dari 'dewa' tu sndiri..Baguskan story camni..Dalam citer Titans ni..Dia tunjukkan yg 'dewa' ni takley hidup tanpa doa drpd manusia..mcm lemahlah bila manusia tak doa atau merayu kat dia.lastly Zeus bagi Hades gunakan Kraken untuk musnahkan satu petempatan manusia..KRAKEN(creature yg sgt besar yg keluar dr dlm tanah kat dasar laut) ni akan keluar waktu eclipse dan jalankan tugas dia.Klu tak silap,Kraken ni anak HADES kot..So,Perseus ni wlupun dia 'half god' lah kononnya,dia tak sokong 'god' uh..

So,dialah yg akan musnahkan Kraken..Tapi disebabkan kraken ni sgt kuat dan besar.So,dia perlukan kepala MEDUSA(perempuan yg berambut ular..bila tgk mata dia,kita jadik batu) untuk kalahkan kraken.Watak medusa ni ad jugak dlm citer Percy Jackson.Cuma yg bezanya,Medusa dlm percy jackson lebih cool sbb dia pki spek itam and balut kepala dia dgn kain..ala-ala baru lepas mandi..Bila nak serang baru dia bukak spek and kain uh..Tapi medusa dalam citer Titans ni ganas dan menggelikan.sbb berbadan ular..kejam dan mmg menakutkan..Tapi mcm biasa lastly perseus ni brjaya gak klhkan Medusa.Pastu dia bwklah medusa tu balik dan kalahkan kraken..Kraken dah musnahkan sikit tmpat uh tyme perseus smpi.Pastu bila perseus tunjuk kepala medusa depan kraken,dia terus jadi batu(kraken)..So,kesimpulannya..MEDUSA paling kuat dalam citer ni..

Dalam story ni dah menunjukkan banyak kelemahan tuhan mereka(manusia dlm citer tu)..
1.Bergaduh sesama sendiri.(hades ngan zeus)
2.Lemah bila takde sokongan hambanya(manusia)
3.Boleh pulak wat benda tak senonoh ngan manusia.
4.Boleh kalah ngan manusia(perseus kalahkn hades wlupun hades tak mati)

Namun sebagai Umat ISLAM , kita ada TUHAN :
1.Yang MAHA ESA(satu sahaja)
2.Yang MAHA BERKUASA(Manusia yg perlukan bantuan dan sokonganNYA)
3.Yang MAHA BIJAKSANA dalam memerintah alam.

3 perkara ini sahaja sudah cukup membuktikan ALLAH adalah PENCIPTA ALAM INI.Tiada Cacat dan Cela malahan jauh sejauh jauhnya dari kelemahan dan suci daripada sifat2 manusia.Oleh itu,kita sebagai umat ISLAM,sembahlah tuuhan yang esa.Jangan terpengaruh dengan jalan cerita dan perbualan watak dalam cerita..Bahaya wo !!
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 BOSAN YANG LAMA , TUKAR YANG BARU

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Setelah berfikir dengan panjang lebar mengenai sebab-sebab aku tak nak update blog..Mungkin aku bosan sebab page dia tak lawa kot..
Jadi..aku pun amik sikit inisiatif tuk mencari template2 yang baru dan lawa serta simple..
Setelah berusaha sehabis boleh..ini jelah template yang menepati kriteria2 yang dicari..
Kepada blogger2 dan pembaca yang ade kritikan or pujian..Bolehlah komen ye..
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 LAMA

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Da lama tak update blog because of many reasons..

1.lack of idea.
2.lack of time.
3.macam-macam lack.
4.penat.
5.entah.

hurm..
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

 

Copyright © 2009 Krikk Krikk All rights reserved.
Converted To Blogger Template by Blogspot Templates Theme By- WooThemes