4 SIALNYA MENGALAHKAN IBLIS..

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Baru-baru ni kita dah digemparkan dengan sikap kebinatangan manusia yang bergelar ibu walaupun 'tak sah taraf' yang sanggup membuang bayi yang tidak berdosa hasil dari perbuatan dosa si ibu sendiri..Ada juga bayi yang dibakar di dalam tong sampah..dan kebinatangan manusia ini telah dinaik taraf menjadi keiblisan manusia apabila adik
Syafia Humairah Sahari
telah disahkan meninggal dunia akibat didera oleh teman lelaki ibunya sendiri atau dengan kata lain 'bapa tiri' kanak-kanak tersebut.Kita baca sikit petikan akhbar kat bawah ni..

KUALA KUBU BHARU: “Dia tendang budak itu macam bola dan langsung tak pedulikan jeritan orang ramai yang melarangnya,” kata Ahmad Fikri Khalis, 19, yang menyaksikan Syafia Humairah Sahari, 3, dibelasah sehingga mati di padang bola sepak di Kampung Batu 30, Ulu Yam Lama, Batang Kali, dekat sini, petang kelmarin.

Ahmad Fikri mendakwa, lelaki berusia 28 tahun terbabit yang juga pemandu teksi bukan saja menendang badan kanak-kanak malang itu, malah dia berulang kali memijak kepala mangsa hanya kerana Syafia Humairah masih di luar rumah ketika waktu senja.

Dalam kejadian jam 7.30 malam itu, lelaki terbabit ‘naik angin’ apabila anak teman wanitanya itu tidak patuh arahannya supaya pulang ke rumah.

Difahamkan, kanak-kanak malang itu sedang bermain di padang itu sambil menyaksikan beberapa remaja bermain bola sepak sebelum diserang lelaki durjana itu.

Menurut Ahmad Fikri, lelaki terbabit secara tiba-tiba datang memarahi Syafia Humairah sebelum hilang pertimbangan lalu membelasah kanak-kanak itu tanpa belas kasihan.

“Mulanya dia menampar dan menendang budak itu. Apabila mangsa terjatuh, dia memijak kepalanya walaupun menyedari perbuatannya dilihat beberapa remaja yang sedang bermain bola sepak,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.

Menurut Ahmad Fikri, selepas lebih 10 minit membelasah kanak-kanak itu, lelaki terbabit beredar dari kawasan berkenaan sebelum orang ramai bergegas memberi bantuan kepada Syafia Humairah.

“Seorang daripada penduduk yang menyaksikan kejadian cuba mengangkat budak itu untuk dibawa ke hospital.

“Namun, belum pun sempat dia berbuat demikian, lelaki terbabit datang semula sebelum mengangkat mangsa memasuki teksinya.

“Dia mendakwa akan membawa sendiri ‘anak tirinya’ itu ke hospital,” katanya.

Ahmad Fikri berkata, berdasarkan pemerhatiannya, kanak-kanak malang itu sudah mati ketika dibawa masuk ke dalam teksi berkenaan.

“Mana tidaknya, saya lihat dia langsung tidak bergerak, sebaliknya muka dan tubuhnya kelihatan pucat seperti orang sudah mati.

Lebih menyedihkan, katanya, lelaki terbabit dilihat masih memukul mangsa ketika berada dalam teksinya.

“Kami (penduduk) bukan tak nak tolong, tapi diugut lelaki berkenaan supaya tidak campur hal keluarganya,” katanya.

Difahamkan, sebaik tiba di Hospital Kuala Kubu Bharu di sini, lelaki itu menyamar sebagai ‘bapa tiri’ mangsa sebelum mendakwa mereka terbabit dalam kemalangan menyebabkan anaknya itu cedera parah.

Ahmad Fikri berkata, dia dan puluhan lagi rakannya yang menyaksikan kejadian itu tidak mungkin dapat melupakan kekejaman lelaki berkenaan.

“Saya berharap pihak berkuasa mengenakan tindakan sewajarnya terhadap lelaki durjana terbabit berikutan kekejamannya itu.

“Saya yakin penduduk di sini sanggup tampil membantu siasatan jika diperlukan pihak berkuasa,” katanya.

Banyak yang kita lihat kat akhbar tu yang menunjukkan kebinatangan si 'bapa tiri'..kebodohan si 'ibu sendiri'...ketidakmampuan si pemerhati untuk menghalang perkara tu dari berlaku..Jadi,pertama..ibu dia memang bodoh sebab tak tahu hukum agama bila bersekedudukan dengan bukan mahram kat sehingga dikatakan mempunyai anak tak sah taraf hasil hubungan selama 6 tahun..Kedua..bila tengok je ibu dia menangis..aku rasa tak kasihan langsong malahan aku rasa ibu dia tu hipokrit je depan kamera kononnya sedihlah..pengsan pulak..padahal semua tu salah dia..dan juga 'suami' dia..Hasil siasatan juga mendapati yang arwah adik
Syafia Humairah Sahari ni sebenarnya telah didera sebelum ni kerana terdapat kesan luka lama dan baru di lehar dan badannya..Aku tak nak komen pasal lelaki iblis ni sebang korang semua sure dah tau tahap keiblisannya sebab dah pun diuar-uarkan kat berita..Cuma aku harap..untuk lelaki dan perempuan yang bergelar ibu kepada mangsa ni patut dihukum dengan hukuman special sikit..Contohnya..letak kepala lelaki tu kat atas tanah..pastu kita rembat ramai-ramai..baringkan mak dia tu atas tar..pastu ketuk ngan tukul besi..dan paling bagus sekali..jalankan hukum hudud bagi orang yang berzina sebab dah ada bukti diorang ni berzina(anak)..Takkanlah kita nak biar dia meringkuk dalam penjara je..tak syok langsung..Mereka ni dah macam binatang..Jadi mereka patut dilayan macam binatang jugak..

Apapun..kejadian adalah satu hikmah..sebab kalau adik
Syafia Humairah Sahari ni tak meninggal dunia..Masyarakat luar takkan tahu benda ni..dan adik Syafia Humairah Sahari akan terseksa sebab takde orang ambil tindakan..Kemudian 'ibunya' juga akan terus bergelumang dalam dosa dan mungkin akan mempengaruhi adik Syafia Humairah Sahari apabila dia dewasa kerana dibesarkan dengan ibu dan 'ayah' yang binatang tu..Jadi,ALLAH lebih sayangkan beliau..dan kita hanya mampu berdoa supaya adik Syafia Humairah Sahari dicucuri Rahmat dan ditempatkan disisi ALLAH S.W.T.

Amin Ya Rabbal Alamin..




:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 INGATAN KALA TERLALAI

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Sebelum memulakan ape-ape..Terdahulu aku nak ucapkan Selamat Menyambut Cuti-cutii Malaysia bagi penunggu keputusan SPM 2009 yang tak bekerja dan cuma duduk rumah dan 'tanam anggur' macam aku..Jadi,bila kita cuti-cuti ni..dah tentu kita begitu asyik melayari hidup tanpa peraturan..kongkongan dan sebagainya yang membuat kita terikat suatu ketika dahulu..Jadi bila dah mengecapi kebebasan hidup..Ada diantara kita termasuk aku sekali yang terlalai dengan nikmat duniawi..Kalau dulu time kat sekolah..bila kita buat salah je mesti ade orang-orang yang bertanggungjawab akan tegur..kat rumah..sape nak tegur?Parent?Tak dinafikan cuma..macam biasa..Dunia Dah Maju,Zaman Dah Berubah..Jadi..banyak la parents yang bekerja dari awal pagi dan balik pada lewat petang ataupun malam..Macam aku..Jadi,Kat sinilah pentingnya ingatan dari kengkawan yang dah lame kita tinggalkan..(sejak abes skolah lagi)So, sebenarnya..point of this post..aku nak kongsi sikit mesej or sms yang dah dikirimkan kat aku..maklomlah..budak nakal..ramailah yang volunteer abiskan kredit mesej kat aku..Thanks banyak2 kat korang eh..Semoga ALLAH memberkati hidup korang semua..Amin..

"Mafhum Hadis Rasulullah:ALLAH akan menolong hambanya selagi hambanya menolong saudaranya."-IZHAR


"Satu masa dahulu,kaum Nabi Musa telah bertanya kepada Nabi Musa:Tidak Pernah tertidurkah pengatur alam ini?Kemudian ALLAH memerintahkan Nabi Musa berdiri sambil memegang gelas..Selepas itu,ALLAH menidurkan Nabi Musa sebentar maka jatuh pecahlah gelas itu..Kemudian,ALLAH memerintahkan Nabi Musa memberitahu kaumnya bahawa"Jika aku mengantuk walau sesaat,nescaya hancurlah alam ini"Jadi,ALLAH ialah pengatur alam ini dan tidak pernah mengantuk atau tertidur."-IZHAR


"Nabi Sulaiman seorang pemerintah jin dan manusia namun masih ada masa untuk mengamalkan agamanya..Nabi Isa yang miskin dan hanya mempunyai sisir sebagai harta masih dapat menghidupkan agamanya..Nabi Musa yang sasa orangnya dan dengan sekali tamparan,manusia boleh mati masih dapat tolong agamanya..Nabi Shuaib yang lemah sakit badannya dan berulat mukaya tetapi masih setia pada RABnya..Nabi Ibrahim walau dibakar didalam api sebesar gunung masih tetap dengan agamanya..Nabi Yunus walau ditelan ikan nun yang besar dan gelita didalamnya masih teguh pegangannya..Tetapi kita manusia akhir zaman yang Kerajaannya tidak sehebat mana,tidak semiskin mana dirinya,tidak sekuat mana dan tidak sesakit mana penderitaannya..Namun masih tidak mampu mengamalkan agama..Apakah jawapan kita kepada RABBUL ALAMIN?Sesungguhnya tidak ada alasan bagi 1000 kekuasaan dan tidak ada sebab bagi 1000 penderitaan"-IZHAR JUGAK


"Bila kamu letih atau hilang semangat,ALLAH tahu kamu dah cuba sedaya upaya..Bila tangismu berpanjangan atau hatimu kedukaan,ALLAH dah kira titisan air matamu..Bila kamu rasa ditinggalkan atau masa meninggalkanmu..ALLAH setia disisimu..Bila tiada yang bererti buatmu atau kecewa,ALLAH adalah segalanya."-TAQI
"Mengenali seseorang itu kadangkala membuat hati kiita tertawa..Kadangkala membuat kita mengalirkan airmata..sesungguhnya mengenali seseorang itu mampu memberikan kita sejuta rasa..Marah,Sedih,gembira,sayang dan rindu..Tapi sedarkah kita?mengenali seseorang itu sebenarnya adalah satu anugerah..Biarpun hadirnya danya seketika dan sekadar teman sementaraBersyukurlah keerana barangkali melaluinyalah kitamengerti apa itu erti teman."



"Nyamuk merupakan makhluk yang sangat kecil dan harimau adalah makhluk yang besar dan berbahaya..
Soalan:Berapa ramai manusia yang mati disebabkan harimau dan berapa banyak yang mati disebabkan nyamuk?
Jawapan:Ramai yang mati sebab nyamuk(aedes) dan jarang kita dengar mati dibaham harimau walaupun harimau besar dan ganas..Ini adalah perumpamaan.Harimau ibarat dosa besar dan nyamuk ialah dosa kecil..Jangan berasa selesa kalau kita tak aktif buat dosa besar kerana dosa-dosa kecil sudah cukup untuk buat kita masuk neraka.."-TAQI


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 HIDUP KEMBALI KOSONG

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..


Malam ni..hidup dah kembali normal..jadi househusband balik..sebab seminggu ni aku dah bercuti..My sister and My adek balik..sO,ak dah buli diorang tuk wat kerja2 rumah..hak3..padan muke diorang..anyway..tenkiu banyak2 kat along and syahmi..jasamu dikenang..huhuhu..Tadi dah hantar syahmi balik MOZAC..Then,gi ronda2 jup kat JUSCO Melaka yang bru bukak tuh..besar la jugak..byk butik2 mahal kat ctu..Susunan kedai pon teratur..ex:nokia,sony,and kedai elektronik len sume satu tmpat jek..ok larh..Tapi tak bli paper pown..duit ta banyak and barang mahal2.Sale kat jusco dah abesh..Tapi sale kat kedai and butik kat luar still ad lagi..Contohnye:bantal..selimut..selipar..kite mane kerja lagi..klu dah kerja.bley kite balun satu JUSCO tuh..
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 BILA PERMINTAAN DITUNAIKAN,LEBAR SENYUMAN SI HATI

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Gembira sungguh malam ni..Ade sesuatu yang diharapkan setelah sekian lama..akhirnya terjadi juga..hurm..ape yang gembira sangat ni ek..Sebenarnye..camni........

Dah berminggu-minggu tunggu saat-saat nak klua makan kat restoran setelah sekian lame bercuti dari makan kat luar pada waktu malam(duit dah nak abih Ler)..Kemudian,malam ni tergerak lak nak pergi makan kat restoran..tmpat biasa kat depan balai polis pedas..Ann's Tomyam..Semasa bertolak dari rumah tu..sempatlah berdoa agar jumpe Ustaz Farizan..bley borak2 jup..Doa punye doa..Kecewa sebentar bile lihat tiadanya kereta Pesona silver bernombor Plat N*E 29*5..agak2 lah no dia camni..Takpe..Sabar..mungkin ade masa yang lain..Aku,aSafwan dan Basic pon makanlah..then,borak2 sikit..Pastu,bila nak balik..kitorang laluah kat depan kedai makan yang baru bukak(kitorang pernah makan kat sini ngan ustaz Muaz)..Ya ALLAH,Tersenyum si hati bila melihat kereta Pesona kaler silver kat depan kdai tu.sbnarnye jauh sikit dari kdai tu..Bila dijenguk kedalam..Senyuman sang hati melebar lagi sampai ke telinganya..Syawal..Amiruddin..Abg Afnan..Abg Riduan..turut serta bersama ustaz..Hah..ape lagi..salam sume yang ade kat situ..borak2 sampai nak dekat satu jam(kul 11 malam)..barulah balik..wlupon da malam..slalu tidur awal..Tapi mata masih belum mengantuk dan memakse jari untuk menulis di blog setelah sampai di rumah..Bagi yang tak mengenali ustaz Farizan atau sesiapa sahaja..Mungkin ianya perkara biasa..Tapi bukan perjumpaan ini yang nak dibincangkan..tapi bagaimana ALLAH itu memakbulkan permintaan kita..Gembira tak terkata..Basic yang penuh dengan masalah dari pagi lagi..terus kata:"Tak taulah nape ak lega giler lepas jumpa ustaz".dan asyik ulang "happy!" wlupun cam pelik sikit..Tapi bestlah..tak tau kenapa..

Kadang-kadang,Bila kita berdoa dan ALLAH terus memakbulkannya...
Bukti ALLAH sayangkan kita..
Kadang-kadang kita berdoa,ALLAH lambat memakblkannya..
Bermakna ALLAH menguji kita..
Kadang-kadang Kita berdoa dan terus berdoa tetapi ALLAH tidak memakbulkannya..
Maka,ALLAH tahu segala yang terbaik untuk hambanya..
Sesungguhnya ALLAH itu Maha Mengetahui Lagi Maha bijaksana..

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 Today is Friday

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Tadi da pergi kelas kereta..
uRm..Hari ni ok sikit.takde problem..
Cume kereta stop sekali..
tapi CINA tu da tak pressure plak hari ni..
mybe sebab ak da bayar duit kot..(RM 300)..
Hari ni my aDek.(both)..balik rumah..
nak sambut Chinese New Year sesame..
Sape nak angpaw..jgn datang rumah aku..
sebab kitorang tak sediakan angpow..
nnt korg yg kena pow..hak3..


Ni ad satu kepiNg gambaR tyme kaMi kaT KarnivaL jom masuk U..

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

3 LIFE IS VERY DIFFICULT

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Hari ni hari yang paling menyusahkan dan membosankan dan menakutkan dan meloyakan..dan banyak lagi..adoi..terseksa tol aku jalani hidup hari ini..pagi2 bangon tido jek..tgn da sakit..susah nak gerak..pastu tyme sembahyang punyelah terseksa sbb ssh nak angkat tangan tu..bila pagi..nak wat krja rumah pon susah..nak angkat bakul..nak sidai baju..hurm..kul 10.00..cekgu kereta yang bernama CINA pon call and kate ade klas..alamak..terseksa lagi..sepanjang kelas tu asyik kena marah jek..wat spoil sikit da kena mara cam aku rosakkan kereta dia..penatlah.kenapelah aku nak kena belajar pakai kereta manual tp nnt aku nak beli kereta auto jek..yang bengang tu..kat selekoh..dia marah2 sampai aku panik lantas mematikan enjin kereta kancil tu..dia punya marah..YA ALLAH..rase cam nak letup jek kereta tu..yang aku pelik tu..ak ad gak tanye kengkawan yg len..tp diorang kate ok jek CINA tu..apsal lak ngan aku cam a*b*c*d*e*f..Lastly,habislah sejam yang cam neraka (walaupun neraka lagi teruk) Sampai je kat rumah..ak yang belum lagi sarapan ni..cuba untuk menjamah beberapa makanan..tapi loya lak rase..sakit hati bercampur marah tak hilang lagi..

Petang lak..my beloved mother mintak tolong cuci bilik air yang aku sorg je pakai..my parent pakai bilik air kat bilik diorang..so,ak tangguh la kejap sebab tgh men game ngan adek aku..Beberapa minit kemudian.. "shhshshhshs" ak dgar bunyi orang basuh bilik air..(wlupun bunyi dia susah untuk ditulis..)YA ALLAH..Derhakanya aku..Ibu aku cuci bilik air yang dia tak pernah pakai..bilik air yang aku sorang je pakai..Berdosalah aku yang pemalas ni..bukan tak nak cuci..tapi nanti..Aku dah mula serba salah..Ya ALLAH..Ampunkan dosa hambamu ini..Walaubagaimanapun, thanks bebanyak kat my mom sebab tolong cleankan my toilet..susah nak dapat mak macam ni..kalau mak korang camni..hargailah dia sementara masih ade peluang..

Malam..aku makan sepinggan jek tanpa tambah ape2..kenape? sebab aku dah dok terpikir camnelah aku nak bawak kereta esok..mesti kena marah lagi..adoi..takpe..nnt kalau sempat..aku cerita ape yang jadi time aku tgh blaja kereta..korang yang bace post ni..tolong doakan aku supaya lebih mudah belajar kereta..bak kate ustaz Aimi..:Tak kena bayar pon kalau kita doakan orang lain..
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

4 PeNaT biLa DewaSa

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..


Baru-baru ni pergi ke Karnival Jom Masuk U..kat Stadium tertutup nilai..dapatlah bersembang sikit-sikit dgn akak2 and abg2 yg jage booth kat situ..bila borak2..ade macam2 benda menghantui diri..tentang kepayahan nak berjaya kat U..tentang perbelanjaan bagi yang tak ditaja..dan..kehidupan kita tanpa bantuan orang lain(mom and dad)..


Rasa cam penat lak jadi orang dewasa ni..nak kena pikir pasal

duit(poket mesti penuh sentiasa)..

kerja(duduk dalam office jek)..

gaji(10 angka).

.keluarga(hidup bahagia dengan 4 orang anak-2 lelaki,2 perempuan)..

adush..Tak salah kalau aku nak pikir dengan lebih jauhkan..i mean..pasal ‘keluarga tu’..hurm..bleh sakit otak kalau nak pikir pasal kehidupan kita 10 tahun akan datang or 20 tahun akan datang..Boleh jadi kita kerja sebagai pengutip sampah..boleh jadi kita kerja kat office besar..dan boleh jadi kita kerja sebagai perompak professional..


Berbalik kepada karnival tu..aku dah tak tau nak amek bidang ape..medik? taknak sebab aku kesian bila nak toreh perut orang..Fizik? taknak sebab aku tak minat..Kimia? taknak..nanti aku kena letupan bahan kimia..abis muka kena acid..da tak encem..Aku rasa jadi cikgu ok kot…tapi aku tak suka sangat layan dak2 kecik ni..sure tertekan..Rasa cam nak jadi pelajar je seumur hidup..tapi kenalah cari sekolah yang no rules yang pelik2..takyah pakai uniform..takyah pakai kasut..bleh keluar malam2 sesuka hati..tanpa ada gangguan dari jaga(terutama jaga basikal kat sekolah aku tu)..ade ker sekolah camtu??Ade..SMKAP-Sek Men Keb Apai Punya..


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

7 Bila Marah Menguasai,hilanglah diri

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Hurmm..Bila marah menguasai,hilanglah diri..cam gempak lak tajuk tuh..hehehe..Sebenarnya tengah duduk2 menatap dinner tadi..saya teringat plak tyme saye mengamok tyme sekolah duru..baran jugak diri ni..Walaupun selalu gelak tapi bila da mengamok..hilanglah diri yang slalu tergelak tu..kawan baik pon kita panggil anjing..jahatkan mulut ni..

Fakta kes pertama : kat kem bahasa (KTPUS)
Masa tu adelah sikit konflik antara laki and dak pempuan..First kalau tak silap,dak laki jalan kat depan asrama pempuan..pastu gadoh pasal kat sungai..kes rebut kawasan kot..Biasalah..dak laki and dak pempuan..nakal2 lagi tyme uh..Kacau sana kacau sini..sampai satu tahap tu..kitorangnyer ketua badar pempuan dah hilang sabar..Dia marahlah prefect and badar laki sebab tak jage perangai dak laki yang len..saye yang memang tgh panas tyme tu..ape lagi bila tengok ketua saye
(ketua umum) dimarahi..saya pon memarahi balik ketua badar perempuan tu a.k.a. best patner saya dalam bahas..sian dia..mase tu suara dia da kembali slow selepas suara saya naik setinggi-tingginya..lepas suara dia jadi slow..saya rase bersalah..Dengan ade lagi dak pempuan yang dok tepi dia tyme uh terkejut tgk saya menjerit tyme tu..sian kat diorang..Sebenarnya semua salah..takde yang tak salah..dak laki nakal..dak pempuan pon nakal..tapi saya lagi nakal..hehehe..ikut sangat setan dalam badan ni..

Fakta Kes Kedua : Tyme nak pergi majlis Penyampaian hadiah
JPNS
Pagi tuh kitorang rancang nak terus pakai baju bahas kaler pink...hensem sikit bile nak gi sekolah..tapi ade yang taknak pakai..ade yang nak pakai..so,we all decide bhw kitorang pakai jek baju pink tu terus atas desakan san pilihan seorang kawan nih..Tapi alangkah menyirap darah sampai ke otak apabila kitorang turun je dari hostel tengok dak tu pakai baju sekolah sambil memegang baju pink..Tadi xcited sangat nak pakai baju pink..ni dia pakai baju sekolah la pulak..kami yang berbaju pink ni da menjadi tumpuan..Ape lagi...saya dengan bangganya bertanya : oi!! tadi kate nak pakai pink..ni ape kes??****** tol lah..!!YA ALLAH..hampir satu asrama dengar kot..tapi after tu elok balik..bese r..kawan baik..takkan gadoh sampai mati kot semata-mata pasal baju pink..

Dia ade bnyak lagi fakta kes..Tapi takyah la saye dok citer lagi...kang takde owg nak kawan ngan saya sebab kebaranan tu..Anyway..Saya nak mintak maaf bebanyak kat sesaper yang pernah tersinggung apabila dimarahi oleh saya..biasalah..mulut saya ni nakal sikit..Kita ni manusia..sentiasa melakkan kesilapan..dan apabila kita telah tersedar dari kesilapan tersebut..beristighfarlah..dan bertaubatlah kita..


mase amek hadiah bahas




:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 SOALAN IMAM GHAZALI

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Imam Ghazali: Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?
Murid 1: Orang tua
Murid 2: Guru
Murid 3: Teman
Murid 4: Kaum kerabat
Imam Ghazali: Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita
ialah MATI.


"Setiap yang bernyawa akan merasakan mati.Dan hanya pada hari kiamat sajalah diberikan dengan sempurna balasanmu.Barang siapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga,sungguh,dia memperolah kemenangan.Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya.(AL-IMRAN:185)"

Imam Ghazali: Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?
Murid 1: Negeri Cina
Murid 2: Bulan
Murid 3: Matahari
Murid 4: Bintang-bintang
Imam Ghazali: Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA
LALU.. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat
kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari
esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan
ajaran Agama.

Imam Ghazali: Apa yang paling besar didunia ini ?
Murid 1: Gunung
Murid 2: Matahari
Murid 3: Bumi
Imam Ghazali: Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA
NAFSU

"Dan sungguh akan kami isi neraka jahanam banyak dari kalangan jin dan manusia.Mereka memiliki hati,tetapi tidak menggunakanya untuk memahami ayat-ayat ALLAH dan mereka memiliki mata tetapi tidak menggunakanya untuk melihat tanda kekuasaan ALLAH,dan mereka mempunyai teling tetapi tidak menggunakannya untuk mendengar ayat-ayat ALLAH.mereka seperti haiwan ternakan bahkan lebih sesat lagi.Mereka itulah orang-orang yang lengah.(Surah Al Araf: 179)."

Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita.jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.

IMAM GHAZALI Apa yang paling berat didunia?
Murid 1: Baja
Murid 2: Besi
Murid 3: Gajah
Imam Ghazali: Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG
AMANAH

"Sesungguhnya kami telah menawarkan amanat kepada langit,bumi dan gunung-gunung;tetapi semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khuatir tidak akan melaksanakannya(berat),lalu dipikullah amanat itu oleh manuisa.Sungguh,manuisa itu sangat zalim dan sangat bodoh.(Surah Al-Azab : 72 )."

Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah..

Imam Ghazali: Apa yang paling ringan di dunia ini ?
Murid 1: Kapas
Murid 2: Angin
Murid 3: Debu
Murid 4: Daun-daun
Imam Ghazali: Semua jawapan kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali
didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan
dunia, kita tinggalkan solat

Imam Ghazali: Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?
Murid- Murid dengan serentak menjawab : Pedang
Imam Ghazali: Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ! ini adalah
LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati
dan melukai perasaan saudaranya sendiri.


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

 

Copyright © 2009 Krikk Krikk All rights reserved.
Converted To Blogger Template by Blogspot Templates Theme By- WooThemes