1 SEBAB SAYA BENCI HAIWAN

My dad dengan arwah KIKI (yg oren tu)

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Dalam post sebelum ni saya ade ceritakan tentang kucing Harith yang terpakse saya jaga setiap hari..Memang saya benci untuk menjaga haiwan..Antara sebanya..Salah sekor kucing tu telah menghembuskan nafasnyer yang terakhir tepat jam 5.03 petang hari Ahad bersamaan 31 Januari 2010..Kiki (begitulah nama yang diberi harith) telah mula sakit pada awal pagi ahad dan semakin tenat pada petang hari..Ingatkan nak bawak jumpe veterinar tapi hajat tu tak kesampaian kerana ALLAH lebih sayangkan dia..Saya juga berpeluang melihat saat-saat nyawanyer ditarik (rasa2 lah)..Sebab tyme tu dia terbaring dengan nafas tecungap-cungap..tak sampai hati nak tengok..sebab tu saya benci nak jaga haiwan ni..bila mati jek..kita lak yang sedih..Yelakan..mane tak nyer..Pagi tu kita bagi dia makan..kita usap dia..rupe-rupenya petang tu kita tak berpeluang lagi nak bagi dia makan..nak usap dier..urmm..feeling lak tetiba..Tapi ini baru kucing..bayangkan kalau itu adalah orang..orang yang kita paling sayang..Musnah hidup kita tyme tu..Tapi ingatlah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati...
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

4 HIDUPKU SEBAGAI HOUSEHUSBAND..

Dengan Nama ALLAH yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..


Dalam syok bercuti sementara menunggu keputusan SPM nie..Sure ramai yang akan tanye kita something bila berjumpa dan soalan yang paling popular : “Sekarang tengah wat ape??” banyak jawapan yang akan diterima macam..bekerja..Tanam anggur..dan saya sudah tentu dengan bangge menjawab : “Owh..saya bekerja..” dan dengan lagi bangge menjawab.. “Jadi suri rumah” jadi..inilah kerja yang saya lakukan sepanjang cuti menunngu result SPM..nak tahu Jadual Harian saya..


6.00 : bangun..Mandi..Solat..(kadang2 tu lagi awal bangun dan kadang2 lewat sampai ke kul 7..

7.00 : Melambai-lambai depan gate meraikan pemergian ibu ayah dan adek tersayang ke sekolah..

8.00 : kerja sebagai suri rumah bermula..

1.Tengok Tv

2.Basuh baju

3.sapu sampah(2 hari sekali kalau rajin.kalo x..seminggu skali)

4.Masak sarapan kalo x disediakan..tapi selalunye my dad da prepare awal pagi..


5.bagi kucing harith makan(bukan kucing saya tp saye gak kena jage)


6.bagi kura2 harith makan(kura2 yang dibiarkan harith setelah mendapat kucing)


7.Kemas mainan harith yang selalu disusun ‘rapi’ kat atas lantai

8.Sidai baju


9.Basuh pinggan mangkok


10.Tunggu Basic datang


11.Main game..on9 dan aktiviti bebas..


12.Masak nasi untuk lunch (Selalunya my mom balik bwk lauk pauk..klu x dia akan call tyme kul 9.00 and said “Apis,tolong keluarkan ayam,ikan,ketam,sotong,udang dan sebagainya dari dalam freezer eh”

1.30 : Basic balik sebab nak jemput adek dia dari sekolah..

2.00 : menanti kepulangan adek tersayang bersama ibunya dari sekolah..

2.30 : Solat..Lunch..Tengok tv..on9..men game..

5.00 : Solat..pastu sambong blek on9..men game..tgk tv...

6.00 : Klu rajin gi siram pokok bagi ayam si Hilmi makan(skunk Hilmi ade kat SDAR..So,saya kena ambil alih..

7.00 : Jerit suruh harith balik main..Kekadang dia tak tau beza maghrib sampai nak kena tengking dulu..mandi..

7.15 : Gi surau ngan basic kalau dia ade sebab dialah pemandu aku setiap masa..kalo tak solat kat rumah jek..

8.00 : Aktiviti ‘badar’ kat rumah pon start..Kalo kluar ngan basic..aktiviti badar dibuat kat CC..

9.00 : After isyak..Dinner..kalo gi surau kitorang dinner kat restoran or gerai burger..

10.00:Ready tuk tidur..kalo tak on9 sampai tengah pagi..


Camnilah lebih kurang jadual harian saya..Bestkan..Kalau ade hal..Or boring sangat..Saya ambil peluang keluar tyme hari rabu sbb hari tu wayang murah..tyme kerja tak ramai orang..seronok giler kalau abeskan duit..Tapi bila duit da tinggal sikit..tu yang terseksa tu..Seronoknye kerja ni..kita dapat pahala tolong mak bapak..kurangnyer kerja ni..dia tak macam kerja len..ade gaji siap dengan wat KWSP and ape-ape jelah..Kerja ni xyah buat akaun ker..nak register pon free jek..tp takde gaji..dapat makan minum..tempat tinggal free jek..


Ni aDe siKiT bukTi..

Kerja Harith setiap Hari..




MaiNan yanG haRitH 'susuN'



Kura2 yanG diLupakan Harith



KucinG harith yg kuaT makAn n BeraK..

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 Happy Birthday Black



The bDay Boy:Black

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Semalam adalah hari lahir Black..Jadi,Saya dan beberapa orang kawan decide nak sambutlah bDay kawan kita ni..Saya yang start plan..punyelah gempak..dah ok sume..

Barulah saya teringat yang my mak ade kelas tambahan hari rabu iaitu hari kitorang nak pergicelebrate..Then,saya start my new plan supaya saya bley excuse jaga adik petang tu..Maklumlah..cuti-cuti ni dah jadi THE NANNY..hahaha..So,Plan tu start malam selasa..Namenye PLAN MENGGEDIK..The dialog

between me and my parent can’t be shown in this post..sensord..huhuhu..

Lastly..My plan berjaya!!


Saya terus masuk bilik and..

Saya:basic aku jadi pergi..

Basic:ok..set..sok pukul berape??

Saya:kul 10..

Basic:OK..


Macam tulah lebih kurang msg saye and basic..Adelah sikit tokok tolak..Punyelah excited esok pagi da siap awal..tapi tunggu punye tunggu..Beselah an..janji melayu..KUL 11 bru pergi..Sebelum kitorang bertolak ke seremban..kitorang ade berhenti kat beberapa perhentian..Stesen minyak.. Sekolah..Bank Simpanan Nasional..Digi Centre...Barulah kitorang pergi ke destinasi yang dituju-Jaya Jusco seremban 2..First bila sampai sana..Kitorang beli tiket wayang-LEGION.Start pukul 2.20..Pastu kitorang solat Zuhur..Jalan2 jup sambil cari tempat nak lunch..Pergi secret recipe..Beli kek untuk Black(dia pilih sendiri)..Pastu terus ke Johnny’s restaurant..Dah oder..dah pilih tempat..baru tengok jam dan..2.18..Alamak ! ! Saya pun pergi jumpepelayan situ..cakap simpan oder tu..kul 4 kitorang datang balik..kitorang kena bayar tebusan RM 50..hehehe..So kitorang berempat pergilah tengok wayang..Kali ni tak ramaiyang datang tengok..lebih kurang 10% je kerusi diisi..So..kitorang amek jelah mana2 tempat yang best..Kerusi depan memang kosong sumenyer..Ni nak story sikit pasal citer Legion tu..Scene gadoh2 jer best..Yang len bese jek..yang kelakarnye..

Legion ni ceritakan Malaikat yang derhaka kat tuhan..Dia tunjuk gak yang tuhan ni macam tak penyabar coz dia da tak caye kat manusia..Cume malaikat ni je yang masih percaya kat manusia..Pelik.. Ni jelah yang saya paham pasal citer tu..kalau salah tafsir..sori eh..Tak pandai BI nak tafsir citer tu..Baca sarikata dalam BM pon tak cepat..huhuhu..Abezt suda citer tu..kitorang terus pergi makan..Bleylah..sedapla jugak..After solat asar..Agenda seterusnyer..Men Boling.. Ntah..hari tu cam takde mood lak nak men..Ingatkan nak tambah game tapi hari

sudah lewat dan haziq perlu balik awal sebab dia tinggal kat Tampin..So,kitorang pon balik..Hurm..Jadi..kepada Black.Amacam?Enjoy..Bday aku jangan lupe celebrate..Jangan Boikotdah la(macam aku kena ngan dak pmpuan kelas aku time F5) ‘enjoy’ gak tyme tu..



Dari dalam Restaurant tu..

Black anD baSic

saya and haziQ

Black dan keknya..


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 Open Your Eyes By Maher Zain

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

Ini ada lirik lagu Open Your Eyes-Maher Zain..Sebenarnyer saya x tau pon kewujudan lagu ni sampai lagu ni dipaparkan dalam Blog sorang kawan nie..Masa tu barulah disedari keindahan lagu ni..Walaupun secara jujurnye saya tak paham bila dengar buat kali pertama..yelahkan..dalam BI..kite mane power..huhuhu..Anyway..korang bley dengar lagu ni kat youtube..klik sini..Kepada yang memperkenal lagu ni kat saya...thanks a lot ye..


Open Your Eyes
Look around yourselves
Can't you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let's start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you're feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

When a baby's born
So helpless and weak
And you're watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we'll see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
الحمد الله
Alhamdulillah..


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

1 Alahai Nasi Goreng . . .

Nasi Goreng yang banyak beri 'Kenangan'

Assalamualaikum buat pembaca yang sangat disayangi…

Hari ini saya suka untuk bercerita tentang nasi goreng…huRm…’Nasi Goreng ni merupakan nasi yang telah digoreng..macam2 jenis ade..kampung..pataya..and etc..Tapi kali ni saya bukan nak citer pasal nasi goreng tu..Saya nak cerita tentang nasi goreng yang dijual kat kantin sekolah tyme saye sekolah dulu...slaloonyer kantin akan dibuka pada waktu prep malam...ha ! ! Malam tu akan jadi malam yang meyeronakkan bagi abang2 batch atas ni la..sebab masa untuk ‘pow’ adek2 akan bermula..dari adek dorm sampailah ke adek yang tak penah kenal pown..tapi malam tu buat2 kenal..Kenape ? ? Untuk dapatkan nasi goreng free la..

Untuk permulaan cerita..saya akan citerkan pengalaman saya jadi adek yang ‘bertuah’ di malam hari tahun 2005(mase tu baru F1)..

Kisah pertama :adelah sorang abang ni..kali in memang takley gtau name sbb abg ni..urm..tu sikit..kang abesh la saye kalau dia jumpe saya..lunyai dibuat eh..Ok..abg ni pon bagilah beberapa sen..then dia cakap :”weyh..tolong belikan nasi goreng + telor” Wah ! ! gembira tak terkira mendengar lawak abg tu..bagi beberapa san tapi suruh beli nasi goreng + telor yang beharge 1.00 sebab mase tu gula tak naik lagi..

Kedua : Tahun 2006..Ade sorang abg yang tak dikenali tetiba jerk panggil saye..”Apai ! ! malam ni kantin bukak..Nasi goreng satu ea?Letak atas katil aku”dengan senyuman sampai ke telinga..Hurm.awalnyer..bengang gak dibuatnyer..tapi..niat sedekah jelah..Belikan satu..dengan harga 1.50...rasenyerlah..Gule da naik ke belum ? ? tengok harge gula lah..Beztkan jadi senior ni..mintak jerk..mesti dapat..tapi..ingatkan dia ingat saya malam tu jer..after beberapa hari..dia belikan saya satu nasi goreng takde telor..walaupun takde telor..terima jelah..Ha ! ! ni benefitnyer..Pahal dapat..ukhwah pon wujud..dari tak kenal..tetiba da kenal..Sume sebab si nasi goreng ni..

Last : tak nak ar citer panjang2..So..sekarang pengalaman saya sebagai senior..kalau dulu kami terima je permintaan yang ‘tak macam memaksa’ tu dengan sepenuh hati..Tapi bile zaman dah berubah dunia dah maju..Hanya ALLAH sahaja yang tahu betapa ‘mudahnyer’ nak mintak adek2 ni belanja..Macam2 alasan yang ‘boleh diterima dikeluarkan’.Contohnya:

1. Duit takde padahal baru sehari lepas balik rumah...

2. Ekonomi meleset la bang sedangkan diorang baru form 1..Cikgu Anizar tak ajar lagi ekonomi kat diorang...

3. Esoklah bang..Pastu esok dia balik rumah..

Hurm..tulah adek2 zaman sekarang..tangkai jering..hak6..Taklah..sebenarnyer itu hak diorang..tapi apelah salahnyer sekali sekala tu belanja abg2 nie..Macam orang yang belanja saya..sampai sekarang masih ingat lagi nama dia..nak tulis name tak boleh..nanti takbur lak..dah tak pat pahala sedekah tu..Jadi,pesnan dari penaja:Kepada adek2 yang masih belaja di hostel tu..belanjalah abang2 ni sebab diorang tu dah memang takde duit..OK..sampai disini sahaja post saya untuk kali ni..mintak maaf bebanyak kalau cerita kali ni tak berape mengasyikkan..saya ade terfikir gak nak letak pendapat saya tentang Politik sekarang yang tak berape nak bersih..Artis yang berlakon pakai tudung tapi dalam cerita jerk ..seolah-olah mempermainkan agama dan banyak lagi..tapi..nantilah dulu..Takot2 saya melampau lak nanti..tapi yang penting macam seseorang(ntah saper yg kate pon saya tak ingat) tu cakap..BLOGGING IS TO UNBLOCK..wasalam..


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

1 Pesan Pada Diri

Pesan pada diri..

Jangan tersalah memberi hati..

Pada insan yang tak sudi..

Pada insan yang tak mengerti..

Kerana sekali kamu memberi..

Selamanya dia di hati..

Kerana sekali kamu dilukai,

Sampai mati tetap kamu ingati..

Pesan lagi pada diri..

Hati-hatilah dalam memberi hati..

Sebab ia hanya untuk insan yang tahu

menghargai betapa tingginya nilai sekeping hati

Post ni adalah petikan mcg Azim kat saya..So,kita sama-sama renung dan fikirkan..wasalam..


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

2 Sejarah Si Biskut

Assalamualaikum buat semua..Pertamanya,minta maaf banyak2 sebab da lame tak tulis post baru..Sebenarnya,idea ni taknak keluar..nak dok terperok dalam kepala macam saya yang dok terperok dalam rumah..nak bekerja..tempatnyer jauh..nak ambil lesen..daftar pon tak lagi..Bila fikir balik : kekosongan masa di rumah ni saya isi dengan aktiviti ape? Jawapannya mudah : MAKAN DAN TIDUR..(adelah tambah sikit exercise bagi badan ni tak ‘naik’)..

So,bila saya duduk..termenung..fikir..apa yang hendak ditulis..Then,timbul idea nak tulis pasal sejarah gambar di atas…Ha? Itu biskut versi baru..Memanglah name dia WEETAMEAL…Tapi,adalah seorang hamba ALLAH yang tak naklah sebut nama dia..nanti malu NUR ADLI AZIM BIN KAMARUDIN…huhuhu..Cerita bermula bila saya bawa biskut ni ke bilik prep..nak jadikan biskut ‘semua orang’..Kemudian,si Adli a.k.a Black nip on dengan bangganya menjerit:”Apai ! nak sikit biskut SWEETAMEAL” hurM..Saya puas berfikir..bila masa saya ada biskut SWEETAMEAL ni..Jadi,Zubair yang mempunyai akal yang paling cekap(bab ejek orang la) terus perasan kesilapan ‘kecil dan tak memalukan’ black tu..dia terus bisik kat saya..Izzat a.k.a Tap2 hanya tersenyum melihat black(walaupun dalam hati nak gelak besar tp kene cover dulu kalau tak malulah black nanti)…Kemudian saya dan zubir pun decide cepat2 dan terus ambil tin biskut tu..Kitorang ambil liquid paper and then tambah S kat atas tin tu..So,jadilah SWEETAMEAL…Ini adalah untuk memuaskan hati serta ‘menjaga’ hati Black yang mudah tersentuh..

Dikesempatan ini saya dan Zubair ingin memohon sejuta kemaafan kepada Pihak JACOB ke..or KRAFT ke..(sBB saya tak tau apa nama company sebenar diorang) atas kesalahan saya mengubah nama produk anda..tolonglah jangan saman saya..Ini sahaja buat masa ni.. kepada pembaca yang dikasihi..Kalau ada sebarang idea tentang post akan dating..anda dialu-alukan untuk bagi pendapat melalui komentar..Maaflah sebab takDe chat boX lagi..wasalam..


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

 

Copyright © 2009 Krikk Krikk All rights reserved.
Converted To Blogger Template by Blogspot Templates Theme By- WooThemes