0 Sisters in islam:Hati-hati



Islam sentiasa menjamin hak wanita. Malah Islamlah yang memulakan agenda mertabatkan kedudukan wanita sebagaimana yang boleh kita lihat pada hari ini. Malah ia telah menjadi ’benchmark’ kepada lain-lain pergerakan emansipasi wanita seluruh dunia. Insan yang pertama memeluk Islam adalah seorang wanita dan demikian juga yang pertama syahid di jalan Allah juga adalah wanita. Malangnya, banyak yang buta sejarah kerana tidak didedahkan dengan fakta dan percaya kepada dakyah perosak agama yang menopengkan Islam sebagai pelantarnya.

Antara yang paling berjaya memanipulasikan fakta dan paling digeruni peranannya ketika ini dalam menjahanamkan kemurnian dan kesucian agama adalah gerakan Islam Liberal. Kita juga sudah mula menerima impak yang bakal mencipta sejarah bila NGO Sisters In Islam menjemput Prof. Dr. Aminah Wadud pelopor imam Jumaat wanita pertama datang ke negara ini dan diberikan layanan kelas pertama.

Beliau bukan sahaja dijemput, malah diberikan penghormatan menjadi ’Key Speaker’ dalam satu forum bertaraf antarabangsa yang dianjurkan oleh mereka ”Musawah Confrence On Equality And Justice In The Muslim Family” di sebuah hotel bertaraf 5 bintang yakni Prince Hotel di Kuala Lumpur pada 13 hingga 17 Februari, 2009 yang lalu.
Alasan mudah yang mungkin menghalalkan tindakan berkenaan adalah mungkin disebabkan Aminah pernah menjadi tenaga pengajar di negara ini satu waktu dahulu.
Ekoran peristiwa September 11 Islam mula mahu disuntik kononnya dengan nafas baru oleh para penjenayah agama dengan menggunakan individu dan badan NGO Islam yang kononnya melihat pengamalan Islam oleh umatnya dewasa ini adalah berdasarkan kefahaman cetek dan tafsiran dangkal para ulama silam.

Isu GENDER EQUALITY dijadikan sebagai umpan demi meraih sokongan. Kerana ceteknya ilmu agama, sejarah dan peradaban telah mendorong gerakan ini menjadi pujaan sebahagian wanita yang berpendidikan sekular. Sesungguhnya peruntukkan terhadap hak wanita dalam Islam tidak pernah menjadi isu. Kalau ada negara contohnya menafikan hak wanita untuk mengundi dalam pilihan raya, Islam lah yang memberikan hak ini tanpa sebarang halangan seperti yang berlaku di Malaysia dan Iran. Malah sudah muncul ahli politik wanita Islam yang sudah mencapai tahap sebagai Perdana Menteri.

Yang tidak dibenarkan dituntut oleh wanita Muslimah adalah perkara-perkara yang telah menjadi amalan Islam sebagaimana yang diperkenalkan oleh Rasulullah saw, diamalkan dari zaman Baginda sehingga hari ini. Antaranya adalah bahawa Solat Jumaat cuma diwajibkan ke atas umat Islam lelaki kerana itu imam dan khatibnya juga adalah terdiri dari kaum lelaki.
Malangnya, amalan ini kononnya ingin diperbaharui oleh Professor Amina Wadud, yang pada waktu itu adalah seorang profesor Pengajian Islam di Virginia Commonwealth University. Beliau telah telah mengimamkan solat Jumaat (dalam gereja) dengan jemaah sekitar 100 lebih orang yang bercampur gaul lelaki dan wanita.

Mengambil pendapat dari Sheikhul Azhar yang dipetik oleh BBC mengatakan Islam tidak membenarkan wanita menjadi khatib dan imam kepada jemaah yang termasuk kaum lelaki. Kerana solat Jumaat itu sendiri tidak diwajibkan kepada kaum wanita. Kerana itu, peruntukkan hukum berkenaan amatlah jelas dalam hal ini. Soal sama ada Aminah merupakan professor juga tidaklah boleh dijadikan lesen bagi beliau untuk memberikan tafsiran sesuka hatinya dalam hal ini.

Hukum hakam dalam Islam bukan boleh ditafsirkan sesuka hati mengikut fikiran dan akal individu semata-mata. Ia perlu melalui proses yang teliti dan ada prosedur yang perlu dipatuhi termasuklah diperakukan oleh badan yang diiktiraf.

Lebih menjadi kebimbangan berikutan peristiwa ini adalah penerimaan mereka yang kurang jelas pemahaman Islamnya dan memang pula merupakan juara dalam bab-bab memberikan tafsiran yang mengelirukan terhadap Islam seperti yang berlaku pada pertubuhan Sisters in Islam. Sekiranya ia tidak diberi perhatian serius dan dibendung, jangan terkejut perkara ini kelak dituruti secara membuta tuli oleh anggota masyarakat Islam dalam negara kita.
Oleh itu para mufti perlu segera bertindak menyelamatkan maruah dan martabat serta kesucian Islam di negara kita, segerelah bertindak sebelum berlaku perkara tidak di ingini seperti Stadium Bukit Jalil menjadi lokasi solat Jumaat pertama yang diimamkan oleh individu wanita yang terkeliru dalam negara kita.

Tentunya dunia barat yang sememangnya tidak senang dengan Islam akan menaja dan menyokong usaha sesat ini dengan menyatakan bahawa tindakan mereka ini amat terpuji bagi menggambarkan Islam yang lebih sederhana. Sesuai dengan imej negara kita kononnya. Walhal, memang semua perkara ini merekalah perancang dan pendakyah bagi mempastikan umat Islam sentiasa dalam kesesatan dan sentiasa berpecah belah.

sumber:http://www.muslimconsumer.org.my

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 meChiNe GuN kaT MASJID ???

MessAGe nie aKu daPt daRI sowG kaWaN aKu...kat FrensTer...
messAge dYe camNi La...

Tolonglah ambil masa 2 minit untuk membaca ini....
kalau lebih dua minit tu bukan membaca la tu..tapi mengeja.. =)
Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...
Bayangkan benda ini berlaku pada anda.....
Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang
1,000 jemaah..tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam.. tak nampak apa pon cuma dua biji mata and membawa mesin gun...
Lalu salah seorang lelaki tu bertempik "
"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"
Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih
kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk
Pak Imam tu... Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya
lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok Pak Imam, saya dah halau
SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah.... Macammana.. adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas. selain terhibur anda fikirlahlah...
" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 20 yg betul-betul beriman... "
" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.. dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah.. baru kena ugut terus lari lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..."
"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja..
tu pun bila time sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org kampung.. ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya..."
"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al Quran"
"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat
adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"
"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup masa.. Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau email yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua
tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama
Lawak kan ???
Kenapa gelak(sBenarnyEr aKu taU koRanG taK geLak poN) taPi benDa niE kaN reality..kiTe renunG-reNunGkaN jeLaH…
wallahuaallam
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 dO yoU HaVe FrEnS ? ? ?



"A friend will be there for you when things are good...
but a TRUE friend will be there for you when things are good and also when things are very bad...
and just when it feels like you will never smile again...
she can put a smile on your face with just a hug!"


"A friend with break your heart, a friend will mend it, a friend will provide you with every feeling in the world, good and bad. A friend is emotion incarnate."


"Do not save your loving speechesFor your friends till they are dead;Do not write them on their tombstones,Speak them rather now instead.

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

2 MaNa iSLaM DaN mELaYu??

ASSALAMUALAIKUM....
AriTu aKu BukaK ar fREnsTer..TeNgoK2 daPAt McG daRi kEnGkawaN..saLAh saTu daRi MsG tu aKu da coPy..aDe kaT bawaH niE sebaGai TataPan uMuM baGi sesaPer yAng taK daPat McG caMni..SeJAuH maNA KeBeNaraNnya??tu AkU taK taU sanGAt..cUme aDe la gaK deNgaR pasAl sTory CAmnI.TaKpE..KiTa aMik suMe Ni seBAgaI saTu pEnYunTiK sEmaNGat UnTuk banGunKAn ISLAM daN MELAYU...taK aKan MeLayu HiLanG di DUNIA ! ! !

Firman ALLAH (maksudnya): Dan apabila Kami menghendaki untuk menghancurkan sesuatu kampung dan negeri, Kami jadikan orang-orang yang senang dan mewah di negeri itu dengan perintah Kami, tiba-tiba mereka melakukan kejahatan, maksiat. Maka benarlah ke atas Allah firman-Nya, maka Kami membinasakan mereka sehancur-hancurnya. (Al-Israk: 16)

Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria bangkit dalam isu ini dengan membuat kenyataan akhbar bahwa umat Islam wajib isytihar perang terhadap pertubuhan IFC itu dan minta 50 ahli politik Islam yang menurunkan signature sebagai menyokong penubuhan IFC itu bertaubat kepada ALLAH S.W.T. kerana dibimbangi aqidah mereka sudah terbatal . Datuk Harussani juga minta kepada semua penceramah, semua ustaz-ustaz yang mengajar kuliah-kuliah dan semua khatib-khatib, supaya jangan lupa cakap benda ni dalam kuliah-kuliah dan di atas mimbar-mimbar Jumaat bahwa pertubuhan IFC ini adalah musuh Islam di Malaysia.
Korang suMe taU taK aPe yaNg dioRanG minTAk kaT PM?...

DiOraNg send memorandum kepada PM minta 15 perkara berhubung dengan Islam supaya dimasukkan dalam perlembagaan Malaysia. Antaranya:

1....Setiap anak yang baru dilahirkan di Malaysia jangan dikaitkan dengan mana-mana agama sehinggalah anak itu berusia 18 tahun -ApA cerita ni? Maknanya, anak-anak kita langsung tidak boleh dididikkan dengan cara Islam. Kita tak boleh bubuh nama Islam kat anak- anak. Sampai umur 18 tahun, baru boleh duduk bincang di mahkamah, tanya kat anak kita, "EnGko nak ikut Agama apa?"...Kalau dia kata nak jadi hindu, maka jadi hindulah dia. Kita tak boleh nak buat apa sebab dah digazetkan dalam Perlembagaan Negara.

2....Di dalam dokumen pengenalan mykad dan passport dihapuskan kolum identiti agama - maknanya, perkataan "Islam" yang ada kat mykad kita itu, DiOraNG minta di"tiada"kan .

3....Mana-mana orang bukan Islam kalau nak kahwin dengan orang Islam, dia tidak perlu masuk Islam.

4....Mana-mana orang Islam yang nak kahwin dengan orang bukan Islam, mestilah dia tukar agama kepada bukan Islam.

5....Sebagaimana kerajaan Malaysia menyalurkan dana kepada masjid-masjid, begitu juga kerajaan Malaysia mesti menyalurkan dana kepada semua rumah ibadat orang bukan Islam .

6....Peraturan sekolah yang mengizinkan anak orang Islam menutup aurat hendaklah dimansuhkan, kerana ia menghina agama bukan Islam.

7....Hapuskan mahkamah syariah kerana ia juga menghina agama-agama lain -mahkamah syariah kalau takDe, habiS la kita SuMe. Walaupun la ni bukannya perfect, tapi itulah satu-satunya mahkamah yang defence agama kita. Kalau mahkamah syariah disingkirkan, masalah faraid pusaka, masalah nikah kahwin, cerai talak semua tu CamNe?... Kalau takdE mahkamah syariah, maknanya, perkahwinan tidak akan berjalan di atas akad nikah, sebaliknya, perkahwinan akan dibuat secara berdaftar.

8....Mana-mana orang bukan Islam yang masuk Islam, semua hartanya dikembalikan kepada waris yang tidak beragama Islam.(misKin oRanG iSLam kaLau caMni)

9....Mana-mana pasangan yang bukan Islam, apabila masuk Islam, maka hak penjagaan anak tidak boleh diberikan kepada mereka.

10...Sebagaimana program-program di radio dan tv yang menerangkan tentang ajaran Islam dalam bahasa ibunda masing-masing, begitu juga ajaran-ajaran lain daripada Islam juga perlu diberi ruang.

11...Sepertimana Quran, hendaklah kerajaan Malaysia turut mencetak bible dalam bahasa Melayu untuk diedarkan di seluruh negara.

12...Apa istimewanya Islam sehingga ditabalkan sebagai agama rasmi di Malaysia? .

Lagi 3 AkU tak ingat, KoRanG boleh refer dalam majalah Millenium Muslim. Ini dia, Islam diludah depan mata kita sendiri, so mana sensitiviti kita terhadap agama kita sendiri???

Datuk Harussani tegur PM dan 50 ahli politik Islam yang sokong pertubuhan tersebut supaya dibatalkan pertubuhan itu. Tau 50 orang Islam tu kata apa?...DyoRAnG kata kat Mufti Perak, "Ni lah kalau dah terlalu tua jadi mufti, tak open minded langsung!".Datuk Harussani balas dalam majalah "Millenium Muslim", katanya, "Di atas sikap open-minded rakyat Malaysia yang terlampau lebih, maka inilah hadiahnya!"Ini dia kata-kata seorang ulama di Malaysia. Yang lainnya sunyi sepi termasuklah akhbar-akhbar, macam ada benda dalam mulut tu?sampai tak boleh nak buka!??MeLayu SakaRAng tErLaLu bErtoLeraNsi DengaN banGsa LaiN..


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

1 .: 5 RaZi daN haRi GuRu :.

...:.. piC 5 Razi yg kiToRanG bG cikGu..tu poN aDe yang Xde..:...
oiT...ASSALAMUALAIKUM.. laMee taK deNgaR sToRy yeK...Bz skiT aR..
sebLom cuTi tu aDe eXam yanG sanGat pacK masE nyEr..
BayanGkaN beza paPer 1 N neXt papeR cuMe 15 hnGGa 10 mIniT je..
naK makan Lagi..terpaksE la makaN kuIh jer..
siaN kiToranG niE..
daH la peksE arI seLase..
cuTi sebLom tu bersengkaNg maTa waT peRsiapaN tEacheRs Day..
isNin samBuT teacheRs daY..seLase peksE..
peNat wo!!daH Lah tyMe sambuTan tu adE spoiLer skeT jer dah kena BebeL..
pastu tyMe jamUan dapatLah makanN 'banYak'
kUah masaK lemaK jEr..
seDap kan..hahaha...
xPe..jangan meruNguT..ciKgU puNye jaSa laGi banyak..kan..kan..kan???
so,sebagai memBaLas jasaNyer..kena Lah makan Hati skEt..
taKpE..cikGu tu..berDosa DerhaKA ! ! !
so, Ble kiTa dgaR je aRi guRu..kTa akAn ingAT haDiahnYer...
unTuk KlaSs aKu.kiToranG nyeR hadiah simPle jer..
gamBa n FraMe..taPi laWalah Gak..bAjeT taK dE lah banYak sangat..
taPi banYAk jugaK kaLau kiRa baLik..taKpe..CikGu punya paSaL..suMe OK ! !
Kat cNi nak amIk pLuanG waT saLAm peREMBAUan..
SLamAt HarI teaCherS kePAda sumE guRu di MalaySia..guRu saYa daRi saYa LahiR(akak nuRsE) samPAi lah tuA(akaK rumaH kebajikan)...hahaha...heHaraP anaK akU taK anTa akU doK uMa kebajIkaN naNti..ok,sOriLah kaLau poSt kaLi nI sTiLL tak bez..jaNgan luPe bG komEn..akU tengaH bosaN ni...


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

 

Copyright © 2009 Krikk Krikk All rights reserved.
Converted To Blogger Template by Blogspot Templates Theme By- WooThemes