1 Cerita Sarang Semut

MOHD QUSYAIRI : The Most Clever Student in School

Semasa sesak kepala otak ni menghadapi SPM...Kami satu bilik dah mula tension sebab ilmu dah susah nak masuk..Pastu..Si Semut dan keluarganya dah mula cari makanan atas meja belajar kami..mane tak angin satu badan..Ade yang bila dah bengang sangat tu..Aku lenyek je satu keluarga...kasi puas hati ni..Nasiblah si Semut sekeluarga..

Once upon a time,my prep roommate menjerit and panggil kitorang semua..."weyh!!aku dah jumpa sarang semut tu!!"dengan penuh excited..Mohd Qusyairi Amiruddin memanggil kami..dengan senyuman puas seperti dapat menyelesaikan masalah besar..Rakan-rakan saya pon terus berlari kearahnya.."tu ha!!"Qusyairi memberi arahan sambil menunjuk kearah dinding..Puas Syawal mencari-cari..setelah satu minit(lebih kurang la..aku tak set masa pon..)Syawal tiba-tiba menjerit dan menggelabah..30 saat dia menggelabah sampai penat..then,"MASHA-ALLAH Qucai!!"Syawal menjerit separa gelak..separa gelabah.."Apai!!jom tengok..Qucai dah siap tulis nama dah kat sarang tu!!"Syawal mengajak penuh excited..Saya meletakkan pen diatas buku kreko yang sedang dibaca lalu berlari-lari anak ke arah Syawal.."mana??"Saya bertanya...Puas saya mencari..atas..bawah..kiri..kanan..tapi tak jumpa..Saya mu;la pelik..Syawal mula gelabah..dia suruh saya tengok kat bahagian meja..(kat dinding tu ada satu meja jepun kecil..)Betul-betul atas meja tu terletak sebuah bekas kuih raya yang dibeli dan dilabel kuih SARANG SEMUT..siap ada alamat untuk tempahan..gambar pembuat kuih dan nombor telefon..Qucai cakap gambar tu gambar QUEEN dia..Entahlah..penat melayan karenah kawan yang sorang ni..Tapi sekarang dia sudah berada di DARUL QURAN..semoga dia berjaya dengan beberapa orang rakan yang lain..

Inilah lawak sarang semut Qucai yang diceritakan dalam post sebelum ni...Minta maaf sebab saya tak dapat gambarkan dengan teliti situasi time tu..gambar bekas tu pon dah hilang entah kemana..kalau saya dapat cari..INSYA-ALLAH..saya akan upload..

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

4 Coretan diKala Malam

Owh...Malam ni memang tak boleh nak melelapkan mata ni..Mungkin aku dah terbiasa tidur lewat gara-gara SPM...Entah..Kenapa Bila ada kat sekolah rasa macam nak balik rumah..Tapi bila dah masuk dalam rumah..Rasa katil yang dah lama ditinggalkan..Rasa masakan ibu kesayangan..Hidup tanpa peraturan..Terngiang-ngiang katil yang tak berapa nak empuk disarung cadar pink...ikan keras mak cik dewan makan..Peraturan yang macam penjara..Pillow talk dengan kawan-kawan..Bergurau..Gelak..Gossip sesama..Hati ni dah mula rasa kekosongan..bosan.

Bangun subuh??Alhamdulillah tak pernah tertinggal lagi..tapi rase tak puas bila bangun sebab tak dikejutkan oleh abg2 BADAR kita-Farid-Umar-Amir-Safwan-Shahfillah..Aku rindu kat korang..(yang lain jangan kecik hati kalau tak disebutkan namanya)After maghrib tu..Kalau rajin aku bacalah yassin ke..Al-Quran ke..Tapi..KALAU RAJIN..Baru dua hari tinggalkan sekolah..Musolla..tapi rasa macam nak datang Tazkirah..Zikir yang BEST..Tayangan..Rasa rugi yang amat sangat sebab tak pernah nak hargai semua tu bila dia ada..

Pagi tadi aku and my dad pergi ke warung mamak..Secara jujurnya,aku tak suka makan kat kedai mamak kecuali yang terpilih sahaja oleh hatiku yang tak berapa nak bersih ni(maklumlah..dah duduk rumah..macam2 dosa dah diselesaikan..)Bila aku hirup je teh aisnya..MASHA-ALLAH..hanya tuhan yang tahu..aku dah mula rindu Teh Ais mak cik kantin yang dulu aku selalu complaint..Untuk menjaga hati daddyku..terpaksaku tahan nafas dan terus hirup air tu..Rezeki jangan di hina-Jadi aku terus diam dan Redha..Kantin..Aku rindu kat kau..kalau ko ada tangan..bley kita mcg sesama.

Cerita pasal kawan...Aku rindu sangat kawan-kawan sekelas yang happening tapi terkawal(walaupun kekadang tak)..rindu nak belajar bersama-sama..rindu untuk bergelak ketawa bersama(gelak sikit2 je..kalau tak ilmu terkeluar)Aku dah baca post yang ade dalam my fren's blog..(asyraf badhrul)..Aku pun nak describe my fren..dalam kelas tu..Ni ade sikit ucapan untu korang..(bagi aku sikit la)

untuk UMAR yang tenang dan pendiam serta suka melihat perangai orang lain..stay cool..tenang..Aku nak mintak maaf bebanyak sebab selalu start 'something' yang wat ko di ejek selamanya..

Untuk AZIM yang menjadi ketua aku dalam KP(prefect)..seorang ketua yang rajin dan bertanggungjawab..Jangan selalu sangat buat lawak..kesian kat kengkawan ko nak layan..Sorry sesaangat sebab aku ni pemalas..tak amanah..

Untuk Alba and Amir yang memang suka Gelak kuat-kuat dalam kelas..koranglah yang menceriakan kelas aku yang rasenye senyap kalau korang takde..korang jadilah CIKGU yang terbaik untuk anak murid korang..

Untuk Saiful yang tawadu' tapi bila akhir tahun dah mula 'garang'..Jaga diri elok-elok kat DQ..carikan aku satu kat sana ea..

Untuk Abdul Hafizh yang Gelabah selalu..Sorry sangat ejek ko ngan *****..Aku tau ko tak puas hati..sebab aku ejek sikit-sikit..pasni aku kasik gempar satu dunia..huhuhu..

Untuk Qusyairi yang bijaksana..Thanx sesangat sebab ajar aku macam-macam..walaupun kekadang tu aku pressure sikit ngan ko..tapi biasalah tu..sampai mati aku ingat lawak SARANG SEMUT kau..

Untuk Asyraf-my adek yang baik..walaupun kekadang ko tak terima aku panggil ko tak matang..tapi sekarang aku mengaku yang aku ni tak matang..(tapi matang sikit dari ko)..Thanx sebab sabar jadi kawan aku..

Untuk Taqiyuddin my Bestfriend forever and ever..Walaupun baru kenal rapat ngan ko tyme F4..tapi aku banyak belajar dari ko..aku tau aku selalu wat benda yang ko tak suka..tapi ko still sabar dengan perangai tak senonoh aku nie..ko la kawan paling-paling penyabar yang pernah aku kawan..(wlupun mungkin ngan aku je ko penyabar)

Untuk Tasya-Ana-Sa'Di and Jae...Sekelompok pelajar yang selalu menjadi sasaran aku untuk diejek..dibuli..dan disakitkan hati..Sorry sesangat sebab buat sume benda yang ko tak suka..baru form 5 aku kenal korang denagan lebih dekat walaupun pada mulanya ingatkan korang ni koyok sangat..al maklumlah..budak2 pandai..

Untuk kina-Thanx sebab buat jamuan kat rumah ko..Sorry sesangat kalau aku tak menjadi PKU yang tak amanah..suka bertangguh kerja..nanti jangan lupa buat jamuan lagi..ikan sembilang mak ko sedap ar..

Untuk Ecah-Walaupun ko pemalu..(ko takdelah pemalu sangat tyme kat penang)..tapi stay cantik ea..Jadilah Snow White yang berjaya..hahaha..jangan marah..

Untuk Esah and Izzati..jangan gelabah sangat..relax je dalam hidup ni..Esah:semoga ko menjadi penghuluwati kat PLKN..Izzati:semoga ko menjadi seorang penjual ONE DROP yang berjaya..

Untuk Atiqah-Acu-Nad:aku tak tau la korang baca tak blog ni..anyway,Atiqah:semga berjaya di DQ!!Acu:Jadilah seorang yang pemalu selamanya..Jangan asyik menangis kalau rindu kat aku..huhuhu..(juz joking)karang ade rumah aku kena bom..Nadhirah:Sorry for 'everythings everything'..tapi ko still anak orang KAYA..

Untuk Aqilah-Maiza-Farah-Fiza:korang pon selalu sangat senyap..tapi sorry la kalu aku kepoh sangat kat dalam kelas sampai mengganggu konsentrasi korang..(tp ingat..aku tak gelak sorang2..ko kena marah gak kat budak lain..)

Jujur aku cakap yang aku rasa aku kehilangan sesuatu yang berharga yang aku ada selama lima tahun tapi aku tak pernah nak hargai..KAWAN..walaupun masih boleh contact pakai message tapi berbeza rasanya dengan duduk sebumbung..tidur sebilik..makan semeja..tapi dah terlambat untuk ak rase balik semua tu..menghayati setiap saat yang berlalu..inilah manusia-Bila ada kita tak peduli tetapi bila tiada baru tercari-cari..

Sebelum cuti membe aku Fitri ada send message yang tertulis begini:

Hanya zaman persekolahan sahaj yang mengajar kita erti sahabat dan remaja,
Dan apabila zaman itu berlalu,
Nescaya ia tidak akan kembali lagi,
Masa ini jua kita membawa haluan masing-masing,
Mungkin sukar untuk kita bersatu kembali di dalam satu tempat sekecil bilik darjah,
Belajar,bergurau,ke kantin,ke tandas bersama,
Terbukti zaman remaja adalah zaman yang sukar untuk dilupakan,
Mungkin suatu hari nanti kita akan menangis kerana rindukan zaman pelajar yang sangat indah,
Jadi,hargailah zaman persekolahan kita...

Rasenye post kali ni sampai sini sahaja..Esok aku akan pergi bercuti dengan family..doakan kami selamat pergi dan balik..Ameen..Maaf sangat post kali ini tiada gambar..gambar akan menyusul di post yang akan datang..INSYA-ALLAH..
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

2 GRADUASI SMKAP

Assalamualaikum semua..
dah lame rasenya tak buat post yang baru..Jadi kali ni kita cerita tentang HARI GRADUASI yang baru sahaja dilangsungkan pada 24 oktober yang lalu...Pejam celik-pejam celik dah lima tahun rupanya saya aku belajar kat situ..dah banyak benda yang di lalui..BAIK:BURUK:SUKA:DUKA...Memang benci pada mulanya..tapi.....Sekolah ini yang mengajar kita banyak perkara:tentang kawan...hidup..kerjasama..keluarga..dan yang paling penting..AGAMA...Masa pun dah tak berapa nak cukup..kita tengok je gambar-gambar yang dapat di captuRe..
AKU N IDOLAKU ASRI N ATOY..
5 RAZI BERGAMBAR:NORMAL

5 RAZI:TAK NORMAL



ANA..ANA..ANTA..




RAKAN-RAKAN 5 RAZI


AKU BERJAYA.!!


FORM 5 PUTERA :1 'MALAYSIA'


......




:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 aKu daN Mak


Aku ada pasangan hidup sendiri....


Bila seronok, aku cari.... pasanganku
Bila sedih, aku cari....Mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....Mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....Emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....Mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. Mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon Mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Emak
Renungkan:"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...bolehkah kau kirim wang untuk Mak?Mak bukan nak banyak...lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya........
Tapi kalau Mak sudah tiada..........MAKKKKK...RINDU MAK....RINDU SANGAT....

berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya.....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

SAYANGILAH IBU ANDA SEPERTIMANA DIA MENYAYANGI ANDA...

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

5 BAHAS ALA PARLIMEN:ASAT 2009


AriTu kiToranG gi ASAT kebaNGsaaN kat KuaLA LumpUr..KiToRanG maSok bahaS aLA paRlimEn ASAT..CaM bEse aR..meSti ar peraNgai dak ni giLe2..PeserTA daRi seKolah kiToraNg 5(aKu,shiDi,zuBiR,saFwaN anD atiQaH) orG dak bahaS aNd 1 (ntaH ar..xTau name diE)oRg dak catOr..Then,kiToraNG aDe penYoKonG yanG bez2 temaN kaN kiToraNg..(amiR,taQi,zuhiD,ikmaL,izNi anD HuDa..)sO,bermule laH kisah kiToRanG..


HaRi pertama(24 juLAi 2009)


JPNS janJi suh tunggu kuL 9.00 anD aboVe..so,kiTorang decide UntUk dok kaT musoLLa anD waiT..sesaMbiL tu..kiToranG menGecas enseT sekaLI..haK33..MakLumLah..x semPat nak caS kaT asRama..Tunggu punye tunggU..LazLy kiToranG nek bas arEa pUkuL 11 to 12..Xpe..waLaupon pnaT tunGGu dah beSe..BiLe sampai je kat unit Hem JPNS..kiToranG diminTa tunGGu samPAi afTer soLat juMAAt…..Lepas soLat kaT masJiD negeRi..KiToranG bertoLak ke KL dengan JayaNya..N9 hanTAr 4 baS..baS kiToraNg aDe daK2 naSyiD SHAMS anD PubLic SpEakinG DUHA..daLam perjaLanan tu..akU poN terINgaT yanG teKs bahaS taK siaP laGi..aDuhai maLangNye naSiBku..sepanJang perjalanan Tu aku abiskan waT teKs dan dalaM mase Yang samE..99.99% penGhuni bas tiDur..AkhiRnyE,kiToraNG samPai gak kaT pengiNapan kiToRanG..(HOTEL MALURI unTuk peserTA anD HOTEL D’GARDEN untuk PenYOkoNG)GemBiRa sanGAt sbb BiLik kitOranG dapaT luas aR tuK 4 OranG lelakI..MaLanG tidaK berbaU..daK penYokoNg dapt biLik sebesaR +- Tandas KitoraNG..aDelah ruang seinci dua tuk sOlat..siaN dioraNg..taPi maLam tu kiToranG ajAk dioranG tidUr kaT biLik kitoraNg yanG Luas ni..hak33.KaLa maLam,akU KulUar ke BalKoni aNd lookiNg foR stUdenT dari seLuruH neGAra.Ramai gak ar dak2 Bahs neGri len waT preparatiOn..KitoraNg pon caDanG naK wat camTU taPi taK kesamPaian sBB suMe tetiDo…


HaRi kedua(25 JuLAi 2009)

BiLik penYokoNg yanG maCAm saRdiN


KitoraNg banGUn Lewat anD di keJutkan dengan BeriTa bahaWa venuE kiToRang yg sepaTutNye LawaN kaT hoTeeL tu Dah berTukaR ke SMK sri BinTanG UTARA..denGan penUH menggelabaHnYe..kiToraNG maNdi anD soLAt..CikGu ZAWYAh dah berkaLi-KaLi caLL kiToranG suH cepaT sBB baS dah tunGGu..NasiB bek MALAm taDi saFwaN dah GosoKKan baJU kiTOraNG suMe..CepaT ar skeT..THAnks A LoT to SAFWAN JOHARI..so..sAmpaiLah kiToRanG kaT SkoLah tu..BesaRNye!!adE LifT laGi..PerasaaN terkeJut menghaNtui kiToraNg yanG Yang Balaja kat bengunan 3 tiNgkaT taPi Lift pon takDe..naK harapKan tanGGe bergeraK tu LagiLah..escalatoR Ke arah baWah je ade(bLe ujaN..oRang tergelinciR)..tu yang senang bLe nak turun baWah tu..maSe tuNggu tu..rase cam gemuruh GiLe…tenGok dak neGri laiN samPai..uRgH!!FirsT roUnd kiToraNg laWan ngaN dak TerenGGanu..paKai tajuk “PEMBANGUNAN SESEBUAH NEGARA MEMERLUKAN PENGORBANAN ALAM SEKITAR”..kiToranG jaDi KERAJAAN..ALHAMDULILLAH..KitoraNg menanG gaK seteLah laWAn denGan senGitNyer..Bez debatEr..hafizUDDin(aku tak banggE eh mase tuLis naMe ni).PasTu kiToraNg di BeRi rehaT anD seCOnd matCh peTang tu gaK..KiToranG LawaN ngaN daK SARAWAk..(KECEMERLANGAN AKADEMIK LEBIH PENTING DARI PENGLIBATAN DALAM BIDANG KOKURIKULUM)begiTulah tajoknYer..sebagai pemBangkanG,susah gaK tyMe laWan buT kiTOraNG menaNG gaK anD bez DebatEr is RASHIDI… kiToranG puLang sambiL tuMpanG dak sarawaK..bLe doK ngaN diOrang..ruPe2nyer diOrang ni jenis haPPy go Lucky..asyiK GeLak jer Ble doK ngaN dioraNg..TiBe Je kaT HoTeL..kiToranG jumPe dak Len yaNG daH tau keputusaN pertandingaN yanG dioRanG serTai..


PAINTBALL-NAIB JOHAN
NASYID-NAIB JOHAN


maLAm TU PertandINGAn NyANyIAN SoLo..kiToranG taK iKut unTok tenGok perSembahaN dioRang..taPi


NYANYIAN SOLO PEREMPUAN-NAIB JOHAN




HaRi kETiGa(26 JuLAi 2009)

tgh biNcanG seBLom lawaN


Pagi ni kitoranG baNGun ngan peNuh bersemanGat waLaupon LamBat gaK..KitoranG menYaRonG baJu meLayu kaLer PurPLe..anD aTiQah pakai Jubah kaLer PuRple gaK..Hensem daN LawaNyer kaMi paGi iTu..
So,seMiFinaL (KEMAJUAN SAINS DAN TEKNOLOGI LEBIH BANYAK MENDATANGKAN KESAN POSITIF-KERAJAAN)ni kiToraNg akaN LawaN seLangOr..(MAAHAD HAMIDIAH KAJANG)..aKu paSti giLer yanG kiToranG tak pernaH lawaN teaM seheBat ini..sepaNJang akU berbahas..aKu suRe diOranG memanG hebaT..spontaneousLy diorang hujah and Bidas nGan seBaik-baiknya..buT nasiB menyebelahi kitOrang..terkejuT gaK bLey menaNG..taK tau ar camner haKim bLey menanGkan kiToraNG..Bez DeBAtER-hAFIzUddIN..ALHAMDULILLAH..taPi aku sTiLl saluTe kat dioranG suMe.aku deNgArLah yanG 2nD debaTer dioRang baRu F2 taPi otaK maTanG cam muke diE..hak33..guRau jerk.so,kiToranG disuRuh rehaT anD LawaN fiNaL peTang tu gaK NgAN PERAK..(PENGAJARAN MATAPELAJARAN SAINS DAN MATEMATIK DALAM BAHASA INGGERIS WAJAR DITERUSKAN)..Tajuk ni aDe koNtroversi skeT sBb tYme ni..PPSMI dah dipersetujui unTuk di mansuHkaN..so,Ramai cikGu takuT benda ni mempenGaruHi hakim..taPi dioRanG kaTe hakim kite ProfesioNaL..so,kiToranG poN laWan denGan berseMangaTnyer..kaLau nak diikutkan..peraTus kiToranG nak menang ni leBIh kuraNg 80 % gak aR..buKan nak banGge eh..penDapat aKu ar..lain owG lain pendapaT..TaPi aku takoT benda Yang jaDi kaT neGri jaDi kaT keBanGsaaN..sBb tu aku malAs nak ConFiDent sanGat anD lazLY..benDa tu jaDi gaK..kiToranG tewAs seWakTu menYokoNg usUL ini..taPi aku bese jeR..naMun,BenDa yang paling aku taKuti jaDi gaK..oUr trainer caM tak leH tErima kepUtusAN ni..and naK wat baNTahaN..kiToraNg nYer keTua konTijen sanGGup tuRun paDang anD naK wat bantaHAn ikuT prosedUr..Tp suMe tu taK berhasiL..TaK eLok ar kaLau wat bantahaN seLepaS umUM kepUtusan..akU tak kesAh menaNg ke kaLah..Tapi akU ikUt sTyLe aBg yang pernah Lepak ngan kitoranG tyme bahaS kaT SABAH..Dia kaTA..kaLAu RAse cam benDa tu taK aDiL..JumPe hakim anD said kIta teriMa kepUtusan Tu anD kaLAu aDe masaLah kiTA cHecK kaT akHiraT..KejAm taK ??
KitoranG baLIk hotel deNgaN bese jerk taPi cikGu maSih beRsediH samPai dinner kiToranG MaLAm tupon dia tak nak join..tapi aDe hikmahnyEr sebab dinner kitoranG maLAm tu teruK giLer..maKAnn caM keNa caTu..hak33..MaLAm tu kitOraNg baLik anD LepaK jaP.ranCanG nak kLua anD makaN kaT LuaR taPi tEtiDo..




Hari KeeMpaT(27 juLai 2009)


PagI ni kiTOraNg Klua oTeL aWAl la gak daLam kuL 10 seBab naK peGi penutupaN yang mule kUL 2 pTg..semenTara tunGGu saRapan yang masiH beLum berkunjunG tibe..KitoRanG jaLAn sampai ke HoteL seri Cempaka seBaB baWah uh aDe KeDai mamak..so,kiToranG pon meLantak ngan dak PenyoKong sKaLi..PenuTUP ASAt tahUn ni bez Gak Ar..dia wat kaT sTAdiuM badminton CHeras..GempaK gaK..anD TahuN depaN waT kaT KelanTan..maLangnyER aKU dah abis seKoLAh..haRapKAn daK bahas Tahun Depan jELA untuK menaNg NegEri anD KebanGSAAn..INSYA-ALLAH..aFteR maJlis tU taMaT..kiToranG terus ke Agenda laZt..sHOPPinG di Berjaya Times SquaRE..taPi aku tak shopping pon seBab tak tau nak beLi ape kaT ciTu..mY FreN banyaK ar shopping..bLi sandal anD eTc..aKu bLi topI jer.x tau ape function dYe..naMun cam bese..baS janji kumpul kuL lapaN maLAm..taPi daK bahaS anD PenyoKonG LeLAki SMKAP sume LambaT..soRiLAh kaT abG2 anD adiK serTA akak Yang tunGGu kiToraNg tu..kiToranG saMPai sKoLah daLAm pUkuL 10..Then sOLat anD tiDo..esoKnYa kiToRanG diBerI keistiMewaAn tuk dating skOLah aFter REhaT..akU abiSkan maSe Free tu dengan TiDo jer..taPi raSE sediH sanagT sebaB itu mungkin last tyMe kiToranG tiDo HoTeL Free..paSni mane ade kebanGSaaN Lagi seBaB nak aBis sekoLah daH..HUa..daH taK bOLeh naK JALAn ngaN kenGkawaN LAgi..aKu akAn RinDu saaT2 ni..






seKiTar ASAT



taQi anD safwaN






akU and dak baHAs SARAWAK




LEPAK Jup mALAM2


tgh cuak ni..


seMpaT poSe sebLom baLik


akU ngan dak piDato sekOlaH renDah



:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 HaPPy biRthDaY My bELoveD FriEnDS ! !

KeK yanG simPLE Tapi BermaKne


HappY biRtHdaY to yoU..
HappY biRthdaY to YOu..
HappY biRtHdaY to yoU..
HappY biRthdaY to YOu..

RasE sanGat gEmbiRa biLa aDe oRanG nYanyiKan tuk KitE satU ari naNti...
sebaB tu kitoRanG(aKu anD bebErapE oRanG kaWAn) raNcanG saTu parTy keciL-keciLan ajE..
kiToraNg seWa biLik kaT ujOnG aRAS(biLiK juaL bunDLe aSraMa)..meLALui yuNus..
sO,aKu anD tak samPai 10 kaWAn pon cELebaRAte ngan haPPYnyEr oUR FreNs BiRthdaY..

HAPPY BIRTHDAY TO TAQIYUDDIN (16 juLy) AND SAIFUL NIZAM (3 JuLy)...
mY frEn iDoP samPai maTi..


GamBo x baPe naK cLeaR..suSaH wo..naK amek daLam gELap..

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 Sisters in islam:Hati-hati



Islam sentiasa menjamin hak wanita. Malah Islamlah yang memulakan agenda mertabatkan kedudukan wanita sebagaimana yang boleh kita lihat pada hari ini. Malah ia telah menjadi ’benchmark’ kepada lain-lain pergerakan emansipasi wanita seluruh dunia. Insan yang pertama memeluk Islam adalah seorang wanita dan demikian juga yang pertama syahid di jalan Allah juga adalah wanita. Malangnya, banyak yang buta sejarah kerana tidak didedahkan dengan fakta dan percaya kepada dakyah perosak agama yang menopengkan Islam sebagai pelantarnya.

Antara yang paling berjaya memanipulasikan fakta dan paling digeruni peranannya ketika ini dalam menjahanamkan kemurnian dan kesucian agama adalah gerakan Islam Liberal. Kita juga sudah mula menerima impak yang bakal mencipta sejarah bila NGO Sisters In Islam menjemput Prof. Dr. Aminah Wadud pelopor imam Jumaat wanita pertama datang ke negara ini dan diberikan layanan kelas pertama.

Beliau bukan sahaja dijemput, malah diberikan penghormatan menjadi ’Key Speaker’ dalam satu forum bertaraf antarabangsa yang dianjurkan oleh mereka ”Musawah Confrence On Equality And Justice In The Muslim Family” di sebuah hotel bertaraf 5 bintang yakni Prince Hotel di Kuala Lumpur pada 13 hingga 17 Februari, 2009 yang lalu.
Alasan mudah yang mungkin menghalalkan tindakan berkenaan adalah mungkin disebabkan Aminah pernah menjadi tenaga pengajar di negara ini satu waktu dahulu.
Ekoran peristiwa September 11 Islam mula mahu disuntik kononnya dengan nafas baru oleh para penjenayah agama dengan menggunakan individu dan badan NGO Islam yang kononnya melihat pengamalan Islam oleh umatnya dewasa ini adalah berdasarkan kefahaman cetek dan tafsiran dangkal para ulama silam.

Isu GENDER EQUALITY dijadikan sebagai umpan demi meraih sokongan. Kerana ceteknya ilmu agama, sejarah dan peradaban telah mendorong gerakan ini menjadi pujaan sebahagian wanita yang berpendidikan sekular. Sesungguhnya peruntukkan terhadap hak wanita dalam Islam tidak pernah menjadi isu. Kalau ada negara contohnya menafikan hak wanita untuk mengundi dalam pilihan raya, Islam lah yang memberikan hak ini tanpa sebarang halangan seperti yang berlaku di Malaysia dan Iran. Malah sudah muncul ahli politik wanita Islam yang sudah mencapai tahap sebagai Perdana Menteri.

Yang tidak dibenarkan dituntut oleh wanita Muslimah adalah perkara-perkara yang telah menjadi amalan Islam sebagaimana yang diperkenalkan oleh Rasulullah saw, diamalkan dari zaman Baginda sehingga hari ini. Antaranya adalah bahawa Solat Jumaat cuma diwajibkan ke atas umat Islam lelaki kerana itu imam dan khatibnya juga adalah terdiri dari kaum lelaki.
Malangnya, amalan ini kononnya ingin diperbaharui oleh Professor Amina Wadud, yang pada waktu itu adalah seorang profesor Pengajian Islam di Virginia Commonwealth University. Beliau telah telah mengimamkan solat Jumaat (dalam gereja) dengan jemaah sekitar 100 lebih orang yang bercampur gaul lelaki dan wanita.

Mengambil pendapat dari Sheikhul Azhar yang dipetik oleh BBC mengatakan Islam tidak membenarkan wanita menjadi khatib dan imam kepada jemaah yang termasuk kaum lelaki. Kerana solat Jumaat itu sendiri tidak diwajibkan kepada kaum wanita. Kerana itu, peruntukkan hukum berkenaan amatlah jelas dalam hal ini. Soal sama ada Aminah merupakan professor juga tidaklah boleh dijadikan lesen bagi beliau untuk memberikan tafsiran sesuka hatinya dalam hal ini.

Hukum hakam dalam Islam bukan boleh ditafsirkan sesuka hati mengikut fikiran dan akal individu semata-mata. Ia perlu melalui proses yang teliti dan ada prosedur yang perlu dipatuhi termasuklah diperakukan oleh badan yang diiktiraf.

Lebih menjadi kebimbangan berikutan peristiwa ini adalah penerimaan mereka yang kurang jelas pemahaman Islamnya dan memang pula merupakan juara dalam bab-bab memberikan tafsiran yang mengelirukan terhadap Islam seperti yang berlaku pada pertubuhan Sisters in Islam. Sekiranya ia tidak diberi perhatian serius dan dibendung, jangan terkejut perkara ini kelak dituruti secara membuta tuli oleh anggota masyarakat Islam dalam negara kita.
Oleh itu para mufti perlu segera bertindak menyelamatkan maruah dan martabat serta kesucian Islam di negara kita, segerelah bertindak sebelum berlaku perkara tidak di ingini seperti Stadium Bukit Jalil menjadi lokasi solat Jumaat pertama yang diimamkan oleh individu wanita yang terkeliru dalam negara kita.

Tentunya dunia barat yang sememangnya tidak senang dengan Islam akan menaja dan menyokong usaha sesat ini dengan menyatakan bahawa tindakan mereka ini amat terpuji bagi menggambarkan Islam yang lebih sederhana. Sesuai dengan imej negara kita kononnya. Walhal, memang semua perkara ini merekalah perancang dan pendakyah bagi mempastikan umat Islam sentiasa dalam kesesatan dan sentiasa berpecah belah.

sumber:http://www.muslimconsumer.org.my

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 meChiNe GuN kaT MASJID ???

MessAGe nie aKu daPt daRI sowG kaWaN aKu...kat FrensTer...
messAge dYe camNi La...

Tolonglah ambil masa 2 minit untuk membaca ini....
kalau lebih dua minit tu bukan membaca la tu..tapi mengeja.. =)
Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...
Bayangkan benda ini berlaku pada anda.....
Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang
1,000 jemaah..tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam.. tak nampak apa pon cuma dua biji mata and membawa mesin gun...
Lalu salah seorang lelaki tu bertempik "
"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"
Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih
kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk
Pak Imam tu... Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya
lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok Pak Imam, saya dah halau
SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah.... Macammana.. adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas. selain terhibur anda fikirlahlah...
" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 20 yg betul-betul beriman... "
" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.. dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah.. baru kena ugut terus lari lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..."
"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja..
tu pun bila time sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org kampung.. ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya..."
"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al Quran"
"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat
adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"
"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup masa.. Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau email yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua
tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama
Lawak kan ???
Kenapa gelak(sBenarnyEr aKu taU koRanG taK geLak poN) taPi benDa niE kaN reality..kiTe renunG-reNunGkaN jeLaH…
wallahuaallam
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 dO yoU HaVe FrEnS ? ? ?



"A friend will be there for you when things are good...
but a TRUE friend will be there for you when things are good and also when things are very bad...
and just when it feels like you will never smile again...
she can put a smile on your face with just a hug!"


"A friend with break your heart, a friend will mend it, a friend will provide you with every feeling in the world, good and bad. A friend is emotion incarnate."


"Do not save your loving speechesFor your friends till they are dead;Do not write them on their tombstones,Speak them rather now instead.

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

2 MaNa iSLaM DaN mELaYu??

ASSALAMUALAIKUM....
AriTu aKu BukaK ar fREnsTer..TeNgoK2 daPAt McG daRi kEnGkawaN..saLAh saTu daRi MsG tu aKu da coPy..aDe kaT bawaH niE sebaGai TataPan uMuM baGi sesaPer yAng taK daPat McG caMni..SeJAuH maNA KeBeNaraNnya??tu AkU taK taU sanGAt..cUme aDe la gaK deNgaR pasAl sTory CAmnI.TaKpE..KiTa aMik suMe Ni seBAgaI saTu pEnYunTiK sEmaNGat UnTuk banGunKAn ISLAM daN MELAYU...taK aKan MeLayu HiLanG di DUNIA ! ! !

Firman ALLAH (maksudnya): Dan apabila Kami menghendaki untuk menghancurkan sesuatu kampung dan negeri, Kami jadikan orang-orang yang senang dan mewah di negeri itu dengan perintah Kami, tiba-tiba mereka melakukan kejahatan, maksiat. Maka benarlah ke atas Allah firman-Nya, maka Kami membinasakan mereka sehancur-hancurnya. (Al-Israk: 16)

Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria bangkit dalam isu ini dengan membuat kenyataan akhbar bahwa umat Islam wajib isytihar perang terhadap pertubuhan IFC itu dan minta 50 ahli politik Islam yang menurunkan signature sebagai menyokong penubuhan IFC itu bertaubat kepada ALLAH S.W.T. kerana dibimbangi aqidah mereka sudah terbatal . Datuk Harussani juga minta kepada semua penceramah, semua ustaz-ustaz yang mengajar kuliah-kuliah dan semua khatib-khatib, supaya jangan lupa cakap benda ni dalam kuliah-kuliah dan di atas mimbar-mimbar Jumaat bahwa pertubuhan IFC ini adalah musuh Islam di Malaysia.
Korang suMe taU taK aPe yaNg dioRanG minTAk kaT PM?...

DiOraNg send memorandum kepada PM minta 15 perkara berhubung dengan Islam supaya dimasukkan dalam perlembagaan Malaysia. Antaranya:

1....Setiap anak yang baru dilahirkan di Malaysia jangan dikaitkan dengan mana-mana agama sehinggalah anak itu berusia 18 tahun -ApA cerita ni? Maknanya, anak-anak kita langsung tidak boleh dididikkan dengan cara Islam. Kita tak boleh bubuh nama Islam kat anak- anak. Sampai umur 18 tahun, baru boleh duduk bincang di mahkamah, tanya kat anak kita, "EnGko nak ikut Agama apa?"...Kalau dia kata nak jadi hindu, maka jadi hindulah dia. Kita tak boleh nak buat apa sebab dah digazetkan dalam Perlembagaan Negara.

2....Di dalam dokumen pengenalan mykad dan passport dihapuskan kolum identiti agama - maknanya, perkataan "Islam" yang ada kat mykad kita itu, DiOraNG minta di"tiada"kan .

3....Mana-mana orang bukan Islam kalau nak kahwin dengan orang Islam, dia tidak perlu masuk Islam.

4....Mana-mana orang Islam yang nak kahwin dengan orang bukan Islam, mestilah dia tukar agama kepada bukan Islam.

5....Sebagaimana kerajaan Malaysia menyalurkan dana kepada masjid-masjid, begitu juga kerajaan Malaysia mesti menyalurkan dana kepada semua rumah ibadat orang bukan Islam .

6....Peraturan sekolah yang mengizinkan anak orang Islam menutup aurat hendaklah dimansuhkan, kerana ia menghina agama bukan Islam.

7....Hapuskan mahkamah syariah kerana ia juga menghina agama-agama lain -mahkamah syariah kalau takDe, habiS la kita SuMe. Walaupun la ni bukannya perfect, tapi itulah satu-satunya mahkamah yang defence agama kita. Kalau mahkamah syariah disingkirkan, masalah faraid pusaka, masalah nikah kahwin, cerai talak semua tu CamNe?... Kalau takdE mahkamah syariah, maknanya, perkahwinan tidak akan berjalan di atas akad nikah, sebaliknya, perkahwinan akan dibuat secara berdaftar.

8....Mana-mana orang bukan Islam yang masuk Islam, semua hartanya dikembalikan kepada waris yang tidak beragama Islam.(misKin oRanG iSLam kaLau caMni)

9....Mana-mana pasangan yang bukan Islam, apabila masuk Islam, maka hak penjagaan anak tidak boleh diberikan kepada mereka.

10...Sebagaimana program-program di radio dan tv yang menerangkan tentang ajaran Islam dalam bahasa ibunda masing-masing, begitu juga ajaran-ajaran lain daripada Islam juga perlu diberi ruang.

11...Sepertimana Quran, hendaklah kerajaan Malaysia turut mencetak bible dalam bahasa Melayu untuk diedarkan di seluruh negara.

12...Apa istimewanya Islam sehingga ditabalkan sebagai agama rasmi di Malaysia? .

Lagi 3 AkU tak ingat, KoRanG boleh refer dalam majalah Millenium Muslim. Ini dia, Islam diludah depan mata kita sendiri, so mana sensitiviti kita terhadap agama kita sendiri???

Datuk Harussani tegur PM dan 50 ahli politik Islam yang sokong pertubuhan tersebut supaya dibatalkan pertubuhan itu. Tau 50 orang Islam tu kata apa?...DyoRAnG kata kat Mufti Perak, "Ni lah kalau dah terlalu tua jadi mufti, tak open minded langsung!".Datuk Harussani balas dalam majalah "Millenium Muslim", katanya, "Di atas sikap open-minded rakyat Malaysia yang terlampau lebih, maka inilah hadiahnya!"Ini dia kata-kata seorang ulama di Malaysia. Yang lainnya sunyi sepi termasuklah akhbar-akhbar, macam ada benda dalam mulut tu?sampai tak boleh nak buka!??MeLayu SakaRAng tErLaLu bErtoLeraNsi DengaN banGsa LaiN..


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

1 .: 5 RaZi daN haRi GuRu :.

...:.. piC 5 Razi yg kiToRanG bG cikGu..tu poN aDe yang Xde..:...
oiT...ASSALAMUALAIKUM.. laMee taK deNgaR sToRy yeK...Bz skiT aR..
sebLom cuTi tu aDe eXam yanG sanGat pacK masE nyEr..
BayanGkaN beza paPer 1 N neXt papeR cuMe 15 hnGGa 10 mIniT je..
naK makan Lagi..terpaksE la makaN kuIh jer..
siaN kiToranG niE..
daH la peksE arI seLase..
cuTi sebLom tu bersengkaNg maTa waT peRsiapaN tEacheRs Day..
isNin samBuT teacheRs daY..seLase peksE..
peNat wo!!daH Lah tyMe sambuTan tu adE spoiLer skeT jer dah kena BebeL..
pastu tyMe jamUan dapatLah makanN 'banYak'
kUah masaK lemaK jEr..
seDap kan..hahaha...
xPe..jangan meruNguT..ciKgU puNye jaSa laGi banyak..kan..kan..kan???
so,sebagai memBaLas jasaNyer..kena Lah makan Hati skEt..
taKpE..cikGu tu..berDosa DerhaKA ! ! !
so, Ble kiTa dgaR je aRi guRu..kTa akAn ingAT haDiahnYer...
unTuk KlaSs aKu.kiToranG nyeR hadiah simPle jer..
gamBa n FraMe..taPi laWalah Gak..bAjeT taK dE lah banYak sangat..
taPi banYAk jugaK kaLau kiRa baLik..taKpe..CikGu punya paSaL..suMe OK ! !
Kat cNi nak amIk pLuanG waT saLAm peREMBAUan..
SLamAt HarI teaCherS kePAda sumE guRu di MalaySia..guRu saYa daRi saYa LahiR(akak nuRsE) samPAi lah tuA(akaK rumaH kebajikan)...hahaha...heHaraP anaK akU taK anTa akU doK uMa kebajIkaN naNti..ok,sOriLah kaLau poSt kaLi nI sTiLL tak bez..jaNgan luPe bG komEn..akU tengaH bosaN ni...


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

2 GamBo-GamBo NUQABA'

KeM yanG paLinG 'menYerOnOkkAn'!!!
saY keJu!!!!

KEiNdAHAn CIpTAAn TUHAN..




gaNtuNg bRidGe..

taK beRaPa menakuTkaN..





UStAZkU FArIZAn..







BArU SAMpAI...(SPeW PAlINg COmEy??)




KAmI DI dEpAN aRcA..







:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

1 KEM LATIHAN NUQABA' 2009

Baru-baru ni kitorang ade latihan nuQaBa' kaT tempaT yanG paling selesa kaT dunia ni...TAMAN MALAYSIA N.SEMBILAN.Memang best gileR...Hari firsT je kitorang ni dah ditarbiyah untuk check in lambat..

sampai kuL 10 tapi check in kul 2.00 petanG..punye lah penaT nak menunggu uh..taPi kitoRang sabar sebab benda tu suMe taRbiYah...huRm..paStu tempaT kiToraNg berkuRsus ni pakaI angin semulajadi ciptaan ALLAH S.W.T...takDe kiPas pown..bleH kaTe R sume baJu yanG kiTorang bawak di penuhi dengaN kesAn-kesan peLuh..taKpe..iTupon TarbiYah...taPi naK puji tempat tu R sebaB natUre gLer...tenanG jer duduK situ..cume sunGai diE taK puRe...sungai buataNlaH...proGram ni 2 harI 1 maLam..so maLam nyEr tu dibeRitaHu aDe kLiwoN(burung hanTu)..Tyme tu ramaI lah yang demam pade maLamnye anD escaPe daRi program uh..ha..ha...gurau jer..memang dioranG sakiT bToL2 sBab peTang tu kitoRang maeN uJAn daRi uJan tu start sampai lah dia nak Berenti...aNyway maLam tu takDe papE pon..cume lepak n wat aktiviti yang disediakan kat tempat yang tertentu...

so,esoknyer kitorang diberi peluang untuk komen diorang..lazly kitorang bantai ar dengan komeN yang menyakitkan aTi dioRang..siaN..bengang gaK lah dioRang tu...

taPi proGram ni mengajar aku banyak benda untuk menjadi seorang ketua usrah@naQiB...(gamBar-gamBar akU uplOad nnT sebab komputer ni aDe pRoB unTuk UPLOAD gamBo..)
so,kita tunGGu...
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 PEMERGIANMU (IN-TEAM)



Kau masih tersenyum mengubat lara

Selindung derita yang kau rasa

Senyuman yang mententeramkan

Setiap insan yang kebimbangan


Hakikatnya

Tak tertanggung lagi derita

Di pangkuan isterimu Humaira

Menunggu saat ketikanya

Diangkat rohmu bertemu yang ESA


Tangan dicelup di penjara air

Kau sapu di muka

Mengurangkan pedih

Beralun zikir

Menutur kasih

Pada umat

Dan akhirat


Dan tibalah waktu

Ajal bertamu

Penuh ketenangan

Jiwamu berlalu

Linangan air mata syahdu

Iringi pemergianmu


Sukarnya umat menerima

Bahkan payah Umar mempercaya

Tapi iman merelakan jua

Bahawa manusia

Kan mati akhirnya


Tak terlafaz kata

Mengungkap hiba

Gerhanalah seluruh semesta

Walaupun kau telah tiada

Bersemarak cintamu selamanya


Ya Rasulullah

Kau tinggalkan kami

Warisan yang abadi

Dan bersaksilah

sesungguhnya kami merinduimu


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

 

Copyright © 2009 Krikk Krikk All rights reserved.
Converted To Blogger Template by Blogspot Templates Theme By- WooThemes