0 maNe LeBiH meRiaH?Raye @ PuaSa?



akhil hay bagi tazkirah sblom buka..




Alhamdulillah...bersyukur kepada ALLAh s.w.t. kerana memberikan kita nyawa untuk terus hidup di bulan Ramadhan yang dijanjikan gandaan pahala yang tiada di bulan-bulan yang lain...Amacam???apa rasanya bila Ramadhan kita dah sampai ke penghujungnya..Ade orang yang bergembira...ade yang biasa sahaja..dan ade yang bersedih(mungkinlah kalau zaman skunk nie)Esok dah nak raya....Kita tengok tv pon dah dok syok tayang citer-citer raye je...


tapi yang peliknya kenape ye time pose dulu takde lak TV dok tayang citer pose..klu ade pon nape citer raye melebihi citer pose-pose nie..Satu keajaiban yang dah tentu sume tahu jawapannya...Aku pon tak pernah dengar lagu puasa...Bile hari first pose je aku nyer telinga ni dah disumbat ngan lagu-lagu raye yang kurang keterlaluan...tp sampai day yg ke 15 terus lagu raye hardcore gler kluar...nasib baik tyme tu ak dok asrama...tap masih lg ar dgr lagu tu dr bebudak yang bertanggungjawab menjadi penghibur jalanan yang tinggal di bilik air...paham kan..kekadang tue nak bayar tapi takleh ar sebab ak pon doq join sesama diorang sume..


yelah kalau nak diikutkan kitorang ni sume bebudak baik...tak brani nak bwak brg haram...SAPE BAWAK NNT SAYA HEMPAS KAT PERHHIMPUNAN.....itulah yg slaloooooo ckgu kesayangan kami cakap,,,,....ni bkn main2 tpi mmg sayang betul2...Tyme 2.30 kene dok surau dgr ceramah guru....kalau lambat....kene piat tlinga tu...ha..ha...ha...padan muke...


ak pnah lmbat skali tp tak smbhyang masbuk..ak dok dlm tandas smpip tazkirah abis...ble ckgu sume dah blah bru ak masok utk smbahyang dengan tawaduk nyer.....itulah fenomena bulan ramadahan...Yang beztnyer tahun nie dapat khatam dengan bebudak lain...srentak sblom balik bercuti raya...ALHAMDULILLAH...10 mlm trakhir pon dapat qiam ngan bebudak lain...cume khusyuknyer kurang la..yelahkan ble dah smbhyang tgh2 pagi...sape yang tak mngantok...


Kite slalooo dgr pose nie ade 3 fasa...


1.rahmat


2.pengampunan


3.pembebasan dari api neraka.......


so,kite slalooooo tgk tyme 10 yng pertama sume nak rahmat...10 yg kedua lak dah ade sparoh yang nak pengampunan dari ALLAH..tp ble smpi je fasa yang ketiga.......Sume malas nak jauh dari neraka...yelahkan agaknye dah konfom kot masuk syurga...Sume da malas nak trawikh...yang igt...mercun.raya...meriam...urmm.....ape-apelah...


NIe nak cter sket tyme bwat qiam solat sunat tashbih....ade la ramai gler bdk kantoi tido tyme solat...org sume da bagi salam die baru nak rukkuk..tgk....betapa tawaduknyer diorang bersolat...he..he..he...xpe..yg penting ade usaha..better dari orang yang dok berkeruh tgh-tgh malam tu....kekadang tue ade orang rase tyme pose nilah die nak collect pahala bebanyak...yelahkan...benda sunat pahalanya dah cam wajib..benda wajib dah jadi berkalli ganda...saper yang tak nak...mgkin mat rempit kat tepi jalan tu kot...tp aku pnah nampak sorang mat remppit nilahkan...ble azan isyak je...die stop..pastu bace doa past azan n then cbe teka ape die wat.........




Merempitlah...takkan bace quran kowt,,...tapi kat ctu die dah tunjuk yang die hormat kat azan...insyaALLAH...smoga die diberikan hidayah...AMIN>.....urm.....
aku rase da takde benda nak tulis..ayah aku dah mengamok dah tu..
pasal raye nnt aku sambong eh...
wasalam...
slamat hari raye maaf zahir batin...



:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

No Response to "maNe LeBiH meRiaH?Raye @ PuaSa?"

 

Copyright © 2009 Krikk Krikk All rights reserved.
Converted To Blogger Template by Blogspot Templates Theme By- WooThemes