0 MeMoRi iNdaH 2008

KuiZ PeRdaNA KeBanGsaAn..
menJaDi KenaNgaN terinDaH 2008..



MaLAm amBanG MerDeka..
BaJu TaJaaN CaSanova TaiLoR's..


uRusKan haRi MerdeKa sekOlah..




menGuRuskaN MaJlis samBuTan haRi RaYe...



joHan sTrEEt soCceR..
TaPi aKu taK baNyak MemBanTu..
PenuHkan QuarTa je..



musiM BunGa di seKoLah..



LaWaTan FRee Ke KeLAnTaN..
MeMbEri 1001 KenanGan maNis daN PaHiT..


Bahas ALa ParliMen PEriNgkaT keBanGsAAn..
di TuaRAN,saBaH
beRsaMa KonTiJen NegErI semBiLan..






kEm PemiLiHan TokOh aSraMa PEriNgkaT KeBanGsaAn..
beRsaMa koNtiJen nEgeRi semBiLan Di MemBakUT,saBaH..


keNanGan menDaki GuNunG DatUK..
kamI suMe daPaT samPai ke puncaK terataS keCuaLi taP2
seBab adE masaLah 'teKniKaL'..


MaTAHari 2008 akAN teRBeNaM..
tahUn 2008 meLabuHKan tirai..
paGi esOk aKan TeRbiT maTahArI baRu YanG jUGa memBawa siNaR yanG baRu..
mOGa-moga esOk maSih aDE unTuK kiTa semUa..
suPaYA daPat menGisi 2009 dEnGan LebiH baNyak kenaNgan indaH..

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 GaZa diseRanG??ApA peRanaN kiTa?

Baru-baru ni kiTa di kejuTkan denGan kekeJaman teRBaRu ISRAEL yaNg mULa memBesaRkan laGi kepaLa mereKa(kerana KEPALA mereKa sememangNya teLah besaR)..biLe saYa tuLis poSt nie..keMatian teLah mencecah 360 oraNg dan munGkin daH melebhi angKa ini..bayanGkaN 360 oraNg iTu aDaLah sauDaRa kiTa..apa YanG kiTa laKukaN unTuk meReka sebaGai seOranG saudara yaNg mempuNyai kehiDupan anG seLesa?negaRa-NeGaRA LuaR beGiTu aSyiK membaNtaH..raMai yanG keLuar mengadaKan demonsTrasi dan tuNjuK perasaaN..menGecaM tndaKan reJim zioNis iTu..saYa beGiTu teRtarik apabiLa teLeVisYen menayaNgkan viDeo banTahaN penduduK di SeraTa duNia..terUtaMa di indoNesiA..
di daLam ruanG oTak masiH teringat sisa-siSa perkaTaan seorang wanita inDonesiA..
"ISRAEL PATUTNYA SUDAH MENGERTI BAHAWA SUATU MASA NANTI ISLAM AKAN MENANG DAN MEREKA ITU AKAN KALAH.WALAU APA PUN YANG MEREKA LAKUKAN,ISLAM TETAP AKAN MENANG.KERANA SELAMA MANA ISLAM ITU TETAP BERSAMA SELAGI ITU DIA AKAN MENANG.KAMI WARGA INDONESIA JUGA AKAN MENENTANG.JADI SIAP-SIA SAHAJA KAMU!!".
Kata-katanya tu lebih kurang camNi lah..kiTa tengOk kaT ayat
SELAMA MANA ISLAM ITU TETAP BERSAMA..
isLam iTu bersaMa..perSoaLannya aDakaH kiTa teLah menunjuKKan kepada duNia bahaWa kiTa teLah menentanG tinDakan iSraeL iTu??adaKah kiTa terGolOng daLam iSLam yanG bersaMa-saMa mereka memperjuaNgkan hak sauDara di sana??iTulaH 2 persoalan yanG peRlU kiTa fiKirkan..
seWakTu kejaDian ini berLakU..Malaysia terlaLu siBuk denGan PoliTiknYa..DenGan taHun BaRunya..deNgaN perKahwiNan SeLebRiTi..Dan maCam-maCam Lagi..
di MalaYsia sendiRi kiTa daPat lihat uMat islam berpecah belah..bergaduH sesaMa senDiRi..iTukaH yanG dikataKan selama mana isLam iTu bersaMa dia akan MenaNg?..LihaT saJa umaT isLam di MalaysIa..MajoRiTinYa haNya paDa naMA..HendOniSme jaDi peganGan..jaDi iKutAn..ARAk jaDi miNuMan saRapaN..DadAh jaDi sanTaPan..bUnuH saNa bunuH siNi..rOmpaK saNa romPak siNi..rOGoL sana rogoL siNi..seMuanYa menJadi sukan..
Kita tenGok aJe time NEW YEAR naNti..suRe aDe paRti sekS..poLis kaTe boLeh tanGani..50 perCeNt je Tu..PoLIs senDirI tak BOLeh perCaYA..saMe 2 kaLi Lima..RasUah.taK semBahyaNg.berJuDi..taPi taK semUaLah.adE poLis yaNg baiK..PemuRaH.BiLe nak dikisaHkaN,kaWan saYa perNah jumPa PoLIs minTak RasuaH..taK banYAk..20 rinGGit je.naMpaK sanGat dioraNg ni maCam anJinG.sEbaB kaLau saYa beLa anJInG..saYa terPakSA beLikaN makaNaN unTuk anJInG tu yaNg berharga 20 riNGGiT.suPaYA seTAraF.aNjiNg saYa mesTi makan makanAn berKhasiAt.naSiB baIk saYa ni IsLAM.
beRbaLik paDa ISRAEL taDi(daH muLe ceRiTa paSaL maLaysiA yaNg di AmBanG kejaTuhan)..biLe adE kaPal hanTAr banTUan ke GAZA(meLaluI LauT) si SETAN ni perGi lanGGar kaPal tu..meManG jaHAt beToL..saJe takNak baGi banTuan tu MasoK..BiLe diTanya kenaPa buAt camtu..ALAsannYa muDAh..KapaL banTuan tiDak maHU berhenTi apabiLa diperInTah..perKAra ini teLah meningkatkan Lagi kemaraHan penduduK di seLuRuh duNia..BusH paDa masa iNi yanG memang diketahui Ramai tiDak mempunYai apa-apa kepakaRan meLAinkan sAtu perKara sahaJa iaitu MenGelak baLingaN kaSuT waRtawan haNya meLiHat perKaRa yaNG memanG iNgin diLihaTnYa..ApaBiLa duNia suRuH menghenTIkan keGanaSan ini..aLasannYa sekai laGi muDah:maHU HAMAS hentikan seRanGan.ISRAEL sebOk keCoh biLe sebuah neGara tu ade nuKleaR lah..PeluRu berpanDuLah..taPi duNia tak pUlak ceK yaNg diOranG tu aDa benDa-Benda tu suMe..PBB poN peRinTah je LeBih seDanGkaN kuasa VEto iaitu aMeriKa sYariKat senDiRi dikaTakaN membEri 'GREEN LIGHT' kePaDa ISRAEL..
So,kita kenalah piKiR BaLik.ApaKah pEraNan kIta sebaGai sauDara semusLim?hanYa dudUk dan MaraH-maRah?menCaCi ISRAEL?TIDAK SAmA seKaLi..
kiTa amBil iKtiBar daRi kejadian iNi..aPakaH punca neGara ini dijajaH?seOraNg KriStIan yanG puRa-pUra memeLUK isLam seLama LebIh kuRanG 30 tahuN hanYA keRana maHu menCaRi di mana KeLemahaN isLam..AkhIrnYa membUat kesimPuLan baHawa isLam iNi KUkuH..caRanYa iaLah denGan memeCahBeLahkaN meReka.So,The fiRsT thiNg iaLAh SeMaNGat uKhwah FILLah seSama ISLAM..kukuhKAn seManGat nI..
KeMuDiaN, JaGan LuPe berDOa kEraNa memang seLaLu kiTa diinGatkaN baHawa senJaTA oranG ISLAM iAlaH doA.JaDi, dOaLah baNyaK2..INSYA-ALLAH..ALLAH akan memakbuLkannYa..
YaKin baHawa suaTu maSa nanTi ISRAEL aKan mendapAt baLAsaNnya..

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

3 PaRtY di PoRT DicKsOn ! !

Sudah jaDi adat sekolah bile end of the year je..we aLL make party..as we aLL know..next year akan ade rombakan keLas..so akan adeLah bebudak yang akan berhijrah ke keLas yang Lain..oh.oh…sEdihnYa berpecah ngAn geNg yang dah berSama seLama setahun..TapI takPe sebab bukannya pindah seKoLah..keLas jer..tup..tup..kenToT pon kawaN kaT next kLass Bleh Dengar..he..he..he..
jaDi kami yang dok kaT kLass 4 RAZI nie pon jeles tngok dak-dak kLass Len wat jamua anD Also Rombongan cek KiAh ke TERENGGANU….ni bebuDak 4G lah ni..BuDak 4T lak waT makan-makan kaT sKoLL je..Tapi GemPAk sebaB dioRang makaN chIkeN cHOP…waH ! ! ! ! WesTeRn sioT..
TakPe..tU semUa UjiaN..Kami pon waT Lah kerTas Kerja(ouR HeaDmiSses akaN LuLuskan ape aJe asalkan mesTi ade kertas KerJa)untu lawaTan ke CaMEROn HIGHLAND….naK dikiSahKan..LAwaTan ini AKan diTaja siKiT oLeh oUr CLAsMaTe..FATIN…tHanKs a LoT..BuT LawaTan tu Tak Jadi sebab TeKniKaL..taKPe..ujiAn LaGi..
So,we ALL waT kepuTuSaN unTuk waT jaMuan di PD…jaDi dalam rancangannya..kitorang akan datang sehari lebih awal untuk menyediakan juadah..masak sendiri..jimaT..sO,kitorang menginap dirumah ACAP yang kosong..parent die tinggal kat tempat Lain..jaDi,rumaH tu menJadi rumah bujanG kiToranG…bez juGak jaDi oRang buJang nie..PeTanG tu kitorang berbeLanja di BILLION..gunalaH duiT yang kiTorang BayaR(RM 5) dan ditambah dengan duiT support daRi ACAP dAn FATIN..jaDi kitOrang rancang Jamuan makan simple je seBab kiToRang bukannye panDai masak benDa peLik..Jadi,kitoang target nak wat FRieD RiCe anD KentuCky ChiKen..PasTu..kitoranG beLi KeK..aiR Gas..keroPok..anD ETC..KeK ni UmaR yang piLiH..PanDai diA piLih..hu…hu..hu..so, sebelom kitorang wat makanan untuk esok..kiTorang pRacTise To make fRied rice..maLam tu aDelaH pertandingan IRON CHEF…aDe 3 TeaM..
1.QUCAI AND TAQI…
2.IZHAR AND AMIR..
3.PEJAL AND AKU..
tApi,semua menjaDi tukanG masak pRofesionaL seBab semua seDAp BeLaka..KenaPe ? ? Tak percaYe ? ?ha..ha..ha..
maLam tu juGakLaH kiTOraNg poTOnG aYam yag Dah diBeLi peTanG taDi..PenGalaMan baru BiLe poTonG ayam GuNe PaRanG tuMPuL..haNcUs ayam tu puNye tuLang..siaN diER..iSh..Mane boLeh kesiaN..HARAM makan!!
taKPe..PadaN mukE ayaM tu! ! !baRu kiTa boLeh maKan..seBab taK KesiaN..
EsOkNyE,(18 novemBeR)jamuaN start LambaT..aDe haL sKet..taPi berjaLan dengaN lancar..
kiTorang bertukar-tukar hadiaH denGan kenGkawaN..haDiah yanG akU BeLi diteRima oleH ESAH ! ! !The RoCk! ! !aKu bagi diEr novel HIGH SCHOOL MUSICAL 3…hoPe die suKe..

aFtER tu aku anD ATHIRAH daPat pengHarGAAn dariPaDa ACAP The MOniToR..seBoToL jUicE..KaLau naK tahU tyMe aKu buKAK je Juice TU. . .MeleTop! ! !uRgH! ! gaS dier dah TAk taHAn doK kaT daLAm tu..TaPi,anyway seDaP juGakLAh..LasT event kitOraNG iaLah MaJLis PotOnG KEK..RaMai gaKLah yaG amik gamboR samBiL POtoNg KEk..especiaLLy ATY ATIQAH..hu..hu..hu..seBLom BaLik..kitoRang berGambaR kenanGan bersaMa-saMa…seMoGa ranCangaN kami untuk waT REUNION paDa 18/8/2018 di hoTeL FOUR SEASON,LANGKAWI akan meNjaDi kenYataAn..amEEN….


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

1 AL-FATIHAH buAt saUDarA kiTA...

5 dEseMbeR menjaDi tariKh perGinya seOrang sauDarA kiTa semUa...
semOgA aRwah HANINA BINTI HANIF diCuCuri RAHMAT_NYA....daN diTemPatkaN diKalanGAn oRang-oRanG yanG berIman...Ameen..
KiTa yanG masih diBerI kehiDupan Ini mesTilaH menGucapkan KesyUkuRan keHAdraT ALLAH S.W.T...aMbiLLaH peLUang ini UNtUk bersaMa-saMa meninGkatKan keiManaN daN keTaQwaan..

"untuk mendapatkan kehidupan hari ini..
kita perlu korbankan kehidupan akan datang...
dan..
untuk mendapatkan kehidupan akan datang..
kehidupan hari ini wajar dikuburkan..."

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

1 meLancOnG Ke KelanTan ! ! !

owh....inDahnye hidup ini!!!waH enjoy bangat gi kelantan 19 november aritu...whoA!!!!
pengaLaman baru yang aku dapat bersama kengkawan satu sekolah...kitoRang nyer Lawatan nie ditaja Penoh olEh jabatan Pelajaran N9 kot...Thanks a lot to theY aLL..yaNg FOLLow kitorang adalah tak lain dan tak bukaN!!????
ouR HeadMaster...Datin AnD Her BiBi..
OuR veRY-VerY-VerY spoting teacHer...En. RosLan AnD Pn. SuFAezah...
AdelAh Owg Luar joiN skali..Sowg CekGu leLaki yang akU da LuPe naMenyer anD PeNunjUk aRah daRi sMT ERT..MR BaLA @ Mr KLark..atau naMe panjangnyer..Mr. KelakaR..Memang suke buat LawaK yanG koRang TakKan terinGin Nak gElaK..He..He..He..do You Understand??
BanyaK penGalamAn YanG aku dApaT...
Firstly...Jd keLawar dalam Bas..kelawar nie sume kengkawan aku la...kitorang bertolak malam..cam biaselah perangai diorang memekak sampai kul 3.00 pagi..barulah nak tido..nasib baik aku aDe Earphone yang disumbat hingga menghampiri ear drum...so,aku tiDo jer caM bese..Yang terseksa nyer dak2 lain yang nak tido..sian kat diorang..

secondLy...Lunch Hari khamis(20 nov)sekolah bayarkan...apalaGi..aku,zUbIr,anyu,TaQi AnD SyawaL starT oUr new OperatIon...Mintak Banyak2 makanan..memanglah sedap sangat tapi bila nak kira tu aku rasa makanan yang aku makan cam nak terkeluar aje..CikGu suh oranG tu Kira banyak KAli sebab tak percaya hargaNya..UrGh! ! !menggelabah kitorang tyme nie...
taPi zuBir sorang jer yang Relaks...Lastly...sekolah tak nak bayar lagi dah..kalau diorang bayar pon...syaratnye,diorang yang tetapkan makanan..kitorang makan aje..ha..ha..ha..yG ditunggu-tunggu ialah saat di makan dalam or disindir kengkawan yang lain..dapatlah name team budak kuat makan..aku pon ngaku gak lah...terima segalanya...


MalAm je...Kitorang pulang dengan ber juta0juta plastik ditangan..dan...!!!??sesi mencuba pon tiba...mereka2 nie pon meragakan pakaian yang dibeli termasuklah baju kelawar mama-mama mereka..nasib baik takde budak yang trY kain BatiK...Yang MacHo2 pon Join gak..Tu yang best Tu...seblOm tiDo..kitorang kluar makan KFC...cam bese..mule2 kitorang tak nak sebab duit da abih...tapi dengan penoh strategiknya..kami memilih bucket sambil kongsi duit 6 orang..MakanLah kamI dengan kenyangnya..anggota KAMI ialah aku,zUBIR,asri,anyu,safwan anD syawaL...Taqi makan nGan Qucai..seblom balik kitorang dapat liHat something...he..he..he..berdosa betuL..

Pagi jumaat(21 nov)kitorang pergi berjalan-jalan laGi...diorang ade pasar paGi tu..Yang bagusNya..kitorang x dengar selain bunyi Al-QURAN kat pasar tu..bila pergi warung jer..sume org pakai kopiah yang ade sulam sket tu..hargenya 35 kalau dah ditawar lah..majoriTi pakai..aku lupa Nak bawa kamera tapi zubir dapat lah amik gambar tue...nnt aku mntak kat dye...Destinasi terakhir kitorang ialah Rantau panjang yang memang sangat perlu untuk kami pergi...malang bagi orang yang takde bank dan sudah kehabisan wang...macam aku and beberapa orang gang...duiT kami dah dihabiskan pada hari sabtu kat pasar CTK...oWh! ! ! sedih betul!!!apakan Daya kau hanya mampu melihat dan menawar tapi tak mampu membeli...kitorang masuk kedai dan tawar dengan harga yang paling murah...lepas dah puas dengan harga tue..kitorang pon bla lah..sian acik yang terseksa menawar dengan harga yang murah..bersungguh-sungguh dia tawar tapi kitorang bukan nak beli pon sebab poket dah kosong...yang paling best bLe name teaM kitorang berjaya dibuat..TTD atau Team Takde DUit...ha..ha..ha..

Malam nak balik..kitorang singgah makan kat ganu...pilih lah satu kedai ni..zubir call dak pempuan tye camne harga kat ctu..dak pempuan pon cakap ok dan bleh tahan..kitorang pon serbulah..ble duduk je KAmI diberi katalog dan OHHHHHH...alangkah terkejutnya aku apabila melihat makanan paling murah RM5 dan minuman paling murah RM2..pikir punye pikir..lazly kitorang yang dah takde duit ni tipu and kate better kitorang pergi sembahyang dulu...wah...dengan muke tak malunya kitorang pon bla dan makan kat gerai yang bese-bese jerk..tapi kenyang lah jugak..
anywaY..pengalaman ni kitorang tak boleh nak bayar or beli dengan duit..tapi kita kena melaluinya..memang indah..laGi2 ble bezt fren aku yang sorang nie follow..tak tau lah kan ble dapat jalan2 ngan dye nie..Urm..tapi aku gembira sebab ALLAH kurniakan aku kawan yang baik-baik dan memahami belaka...ade tyme aku takde duit..tyme aku makan banyak..ha..ha..ha..AlhamduliLLAh..Aku bersyukur yang teramat kPD ALLAH..

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

1 iDEa yang tetiBa keLuar ! ! !

MENCARI

Aku tidak mengharap si kaya

Untukku tumpang hartanya

Aku tidak mengharap si kacak

Untukku tumpang masyhurnya

Tidakku cari teman

Yang muncul kalaku senang

Yang datang tikaku gembira

Yang hilang bilaku susah

Yang pergi masaku sedih

Aku mencari di mana si bulan kala malam

si unggas di tengah belantara

si pelangi sesudah hujan

Untuk menjadi bintang di tengah malam

untuk Menyayi bila aku sunyi

untuk Mewarnai hidup ini

Ini yang aku cari

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

4 Kuiz Perdana Kebangsaan



Allopp.....
31 oktober aritu gi pertandingan kuiz perdana peringkat kebangsaan kat KL..
urgh...bez gler...Kitorang tido kat Hotel Putra...area istana budaya n national library...
5 hari 4 malam wo!!!malangnyer ade beberapa event yang kitorang kena lalui....tak suke....tak suke..!!!!

firstly...sekolah tak bagi pakai van sebab driver takde...so,sian kat guru pengiring kitorang kena pakai kereta dye....aku ni punye la bengang dgn skolah and also jabatan plajaran sbb tak bagi transport....
smpi je kat sane,kitorang tgk negri lain bawak van masing-masing...siap ade support t-shirt lagi tu...negri kitorang nie jangan harap lah....

second....duit blanje pon x bagi...ble kitorang merungut..kate penyelia asrama baru tu skema giler...kena mintak seblom pergi baru dapat duit tu...da rugi 50 ringgit sorang...kitorang blanje kat sane sume pakai duit sendiri...tuy yang sakit ati tu...kedai kat KL tu dah la mahal...Urgh....bengang!!!!

Ni nak citer balik....sampai je kat sane kitorang check in...actually aku kena dok sebilik ngan dak perak n driver penang kot...bilik aku jauh lak tu ngan bilik dak team aku...lastly,aku amik inisiatif sndiri pindah bilik team ak..nasib baik diorg tak kesah terpakse berhimpit ngan ak...lgpon bilik tu luas..UrM......benda yang paling bez skali mase kitotang nak masuk bilik tu ade la kan troli house keeping kat depan bilik sebelah..aku and the gang menjalankan operasi pertama mengambil sugar and creamer kat dalam troli tu...ala..kitorang tau kat lorong tu ade kamera...tapi xpe sebab kitorang enjoy ngan benda tu...kalau nak tau operasi nie telah diketuai oleh brow ak...akok Kudin namenyer....

Tyme makan orang sume makan buffet...tapi meja kitorang makan nasi buffet + berlauk...yelakan..pinggan dah penuh ngan nasi and lauk..tapi masih lagi ambil pinggan baru untuk diisi ngan keropok,salad,ulam,sambal belacan and etc...
gelas lak sorang ambil 2 sbb kat situ ade sedia dua jenis air...kitorang tau yang kitorang tak membazir sbb sume clean and clear bile kitorang da abis makan...lahap tak??after makan,kitorang jalankan operasi petang tadi...he..he...he...
Tak sah kalau tak ambil segenggam creamer and sugar daddy milik hotel itu...pengalaman yang tidak akan ku lupakan...cewahhhh!!!!

malam itu_10.30 p.m.-12.24 a.m.
malam tu kitorang gi umah kakak cekgu kitorang...cikgu Roslan...surf internet..maklumat yang kitorang dapat tak cukup lah...nasib baik kakak die baik...mane taknyer cam biase la..team lain sume bawak laptop sendiri...sampai jer team kitorang mesti la takde kan..uRgh!!!!besarkan umah akak cekgu kitorang nie..baik gler diorang...

1 november 2008_

Pade mulenye kitorang masok pusingan awal(1 november) dengan harapan yang tipis untuk ke separuh akhir...ujian bertulis je....huh...jawab punye jawab sampai lah pengumuman pasukan yang ke separuh akhir...die amik top 8 je...aNyway...kitorang dapat no 8...ha..ha...oklah tue...dapat gak ke separoh akhir...alhamdulillah...syukur....Malam tu gi round-round KL..

2 november 2008_
Team aku

GaMbo bersAMA kawanKu...

kitorang cume ade lawatan aje...negri lain sumenyer pakai baju negri...tapi sampai je team kitorang...sume sempoi jer...baju roundneck and jeans...
SlambeR jer....diorang bagi pakai...kitorang round-round kat memorial tunku abdul rahman,tun hussein,tun abdul razak,galeria perdana and planetarium...sampai je kat planetariium tu kitorang dapat jalan kejap jer...sebab pastu kene masuk wayang die...bez ar gak sebab dapat baring...skrin besar lak tu...tapi citer yang di buka tu tak bez...pening nak tengok..lastly ade muzik yang iring kitorang dalam tu...bunyi orang berdengkur...bez la tu..lame-lame...kitowang join ar skali...sedar-sedar je dah abis...tapi banyak la pengalaman yang baru kitorang dapat kat dalam tu...kot..

3 november 2008__
< tyme LawaN

Purple kegemaran ku.....

kitorang dengan semangat kemelayuan turun ke cafe dengan bersiap baju melayu purple yang ditempah khas dari butik zubiir....thanx kat dye sebab support..cewah.!!!team lain sume pakai blazer dan tie..hensem-hensem belaka...diorang tengok je kitorang dengan pandangan pelik...yelahkan..team kitorang je yang pakai baju melayu...tapi takpe..nampak la sket budak skolah agama kan....kitorang naik ke pentas sambil berdoa supaya keajaiban berlaku...kan team kitorang paling lemah dalam group tu(separuh akhir divide kpd 2 tmpt..1.kat memorial tunku abdul rahman and no2.kat auditorium bahagian teknologi pendidikan bkt kiara)..no 8 la katakan..kitorang lawan kat audoturium..pesaing kitorang ialah

1.penang(sains syeh shahabudin)

2.selangor(batu 18 kot..kat puchong)

3.kuala lumpur(MTD)

ble di pikirkan memang takde harapan...tp ALLAH punya kuasa..sume benda boleh jadi...lastly,kitorang dapat top 4 gak(no 2 dalam group and no 4 keseluruhan) bg melayakkan kitorang ke FINAL!!!!!!Alhamdulillah...luar jangkaan kami..Kalau nak tahu sume point yang kitorang dapat adalah hasil soalan yang di jawab izhar abdul rahman...thanx a lot kat dier...malam tu kitorang balik hotel dengan perasan yang gembira dan penuh azam untuk berlatih sehingga lewat malam...tapi selepas solat maghrib dan makan..kitorang sume telah dibuai mimpi yang sangat indah....sehingga terjaga pada pukul tiga...sume bangun and solat isyak serta di tambah sedikit solat hajat..mohon pertolongan dari ALLAH.....



4 november 2008_

(hari last!!!!!)sedih betol pagi tu sebab kitorang akan tinggalkan bilik tu...bilik yang membawa 1001 kenangan yang aku tak nak ilang kan dalam kepala otak aku nie....kitorang pakai baju hijau KP ngan blazer...tak sempat makan sebab sume sebok kemas barang yang dah tak sempat dikemaskan malam tadi...sampai jer di auditorium tu..kitorang duduk dan tenangkan fikiran...nervous!!!!pastu,kitorang kena panggil untuk bersolek...UrGH...aku tak tau lah camne izhar boleh kena make up smpi jadi comey...aku punye ketebalan compac powder tu smpai menutup jerawat aku yang kecik2 tu...adoyai!!!lipstik lak hinggap di bibir kami..bling2 lak tu..bersinar!!!ala-ala iklan loreal....abis je make up,kitorang naik pentas dan relaks...pertandingan pon mulalah...sume kena cover sebab pertandingan tu di rakam...buat meka baik jela...Alhamdulillah...akhirnya kitorang berjaya gak dapat tempat yang ketiga...tu dah kira bbagos lah tu..mane taknye..tahu-tahu je terus kebangsaan..takde pengalaman pon..tetibe je dapat no 3..rezeki yang tuhan bagi....hadiah nye ialah
1.trofi
2.sijil
3.cek 1000 ringgit

Seblom ballik kite enjoy la.....Gune lah dalam 200 ringgit...main kat berjaya times square..
naik roller coster sampai 2..3..kali....mule2 aku dah pening and takleh naik lagi..tapi takut membazir(byr masok RM 32)....terpakse gak cube sume benda yang ade kat ctu...kitorang naik robo bash smpi ntahlah berape kali..byk r gak..cekgu pon join skali..tu yang bez tu ble ckgu ni yang bawak...sporting giler....harap2 tahun deepan die bawak lagi lah...klu dapat..x suke lah cekgu lain...sume nak jage penampilan...tak sempoi..nak wat pe pakai baju sampai tuck in..hensem..berlagak smart..tapi kalah...ha..ha..ha...cube lah jadi manusia yang low profil sket..kan baguih..sempoi jer..tp menang..

penutupnya...aku harap supaya tahun depan dapat masuk lagi lah...datin dah bagi...tengoklah camner tahun depan..aku nak SPM lagi tu..cuak siot...Kuiz nie bagi aku banyak pengajaran..lagi-lagi tyme kitorang tengok bebudak KL melepak kat depan suria KLCC malam2...diorang ni tak gi sembahyang ke...dah lupe kot yang diorang nie akan mati..semoga tuhan memberi mereka dan aku hidayah...amin....


GamBar BersamA PemeNanG LAin....
9 november 2008__
1.10 p.m._
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 MaSAlaH.....

Aku nYe KompuTEr aDE proB sket...
SO...DA tak Leh NAK bKK bLoG niE...
JAdI..AkU takkaN tulIS bloG IN ONe MOnth...
KLu ADe keSempataN akU gi CC Ke..tgk ar NNt...
Banyak Gosip N cteR best AkaN menyusul....
SebuLAn lg Ar......:-)

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 Aku naK TIdO

Urmmmm..................
Seblom kite naK tidO nie.....aku nak cter sketlah ape yang kite kena wat sblom tiDo nie...Agaknyer lah kan ........ape yg korang slaloo wat sblom tido??
yelah...tido samelah cam mati sementara...tp ada gak owg yang tetido terus...camne nak wat...itulah takdir tuhan...jaDi...persiapan seblom tido ni samelah cam persiapan yang dibuat seblom kite mati...

1.Muhasabah diri(aku nie tulis jer tp x wat pon)
2.maafkan sume owg.(ni slaloo gak ar...)
3.minta maaf kat sume(ssh sket nak wat)
4.Mengucap 2 kalimah syahadah..(walaupon yg ke4 tp inilah yang paling penting...)

yg 1 tu camni....duduk ar kat atas katil..pastu pk lek kesalahan yang kite dah wat...sepanjang kite idoP...sepanjang hari TU.....Bersyukurlah kat ALLAH coz da bagi kite nie IdoP lelame...Beri kitE mase untuk bertaubat...

Yg 2 tu kite maafkan lah sume owg yang dah wat salah kat kite...so,ble kite dimatikan pon kite akan rase tenang jerk...Ingatlah Rasulullah sendiri maafkan umatnyer...mungkin ade yang berdendam..xpe,maafkan jer..dendam2 tu len citer...lame2 nnt kite akan lembut gak hati tu utk maafkan owg len..

Yg 3 tu kena ar minta maaf kat owg len...tp msti sshkan klu nak minta maaf kat owg yang dah berjauhan...urm...takpe...kite minta maaf kat owg yg kte mmpu jumpe jerk lah...Cam klu dok asrama tu...bebudak kat katil seblah ke...tak susah kan..

Yg last skali tu wajib coz biarlah kite mati dalam islam....Kite nie dah dilahirkan dengan islam...mestilah mati pon dalam islam...jd manelah tau kan sepanjang hari seblom mati tu kite ade melakukan sesuatu yang menyebabkan kte kafir ke...bley jadi benda2 camtu..so,seblom tido tu mengucaplah dahulu...

Urm............aku pon dah ngantok da nie..dah tgh pagi nie...Slamat malam..semoga kita dibuai mimpi yang indah..
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 maNe LeBiH meRiaH?Raye @ PuaSa?



akhil hay bagi tazkirah sblom buka..




Alhamdulillah...bersyukur kepada ALLAh s.w.t. kerana memberikan kita nyawa untuk terus hidup di bulan Ramadhan yang dijanjikan gandaan pahala yang tiada di bulan-bulan yang lain...Amacam???apa rasanya bila Ramadhan kita dah sampai ke penghujungnya..Ade orang yang bergembira...ade yang biasa sahaja..dan ade yang bersedih(mungkinlah kalau zaman skunk nie)Esok dah nak raya....Kita tengok tv pon dah dok syok tayang citer-citer raye je...


tapi yang peliknya kenape ye time pose dulu takde lak TV dok tayang citer pose..klu ade pon nape citer raye melebihi citer pose-pose nie..Satu keajaiban yang dah tentu sume tahu jawapannya...Aku pon tak pernah dengar lagu puasa...Bile hari first pose je aku nyer telinga ni dah disumbat ngan lagu-lagu raye yang kurang keterlaluan...tp sampai day yg ke 15 terus lagu raye hardcore gler kluar...nasib baik tyme tu ak dok asrama...tap masih lg ar dgr lagu tu dr bebudak yang bertanggungjawab menjadi penghibur jalanan yang tinggal di bilik air...paham kan..kekadang tue nak bayar tapi takleh ar sebab ak pon doq join sesama diorang sume..


yelah kalau nak diikutkan kitorang ni sume bebudak baik...tak brani nak bwak brg haram...SAPE BAWAK NNT SAYA HEMPAS KAT PERHHIMPUNAN.....itulah yg slaloooooo ckgu kesayangan kami cakap,,,,....ni bkn main2 tpi mmg sayang betul2...Tyme 2.30 kene dok surau dgr ceramah guru....kalau lambat....kene piat tlinga tu...ha..ha...ha...padan muke...


ak pnah lmbat skali tp tak smbhyang masbuk..ak dok dlm tandas smpip tazkirah abis...ble ckgu sume dah blah bru ak masok utk smbahyang dengan tawaduk nyer.....itulah fenomena bulan ramadahan...Yang beztnyer tahun nie dapat khatam dengan bebudak lain...srentak sblom balik bercuti raya...ALHAMDULILLAH...10 mlm trakhir pon dapat qiam ngan bebudak lain...cume khusyuknyer kurang la..yelahkan ble dah smbhyang tgh2 pagi...sape yang tak mngantok...


Kite slalooo dgr pose nie ade 3 fasa...


1.rahmat


2.pengampunan


3.pembebasan dari api neraka.......


so,kite slalooooo tgk tyme 10 yng pertama sume nak rahmat...10 yg kedua lak dah ade sparoh yang nak pengampunan dari ALLAH..tp ble smpi je fasa yang ketiga.......Sume malas nak jauh dari neraka...yelahkan agaknye dah konfom kot masuk syurga...Sume da malas nak trawikh...yang igt...mercun.raya...meriam...urmm.....ape-apelah...


NIe nak cter sket tyme bwat qiam solat sunat tashbih....ade la ramai gler bdk kantoi tido tyme solat...org sume da bagi salam die baru nak rukkuk..tgk....betapa tawaduknyer diorang bersolat...he..he..he...xpe..yg penting ade usaha..better dari orang yang dok berkeruh tgh-tgh malam tu....kekadang tue ade orang rase tyme pose nilah die nak collect pahala bebanyak...yelahkan...benda sunat pahalanya dah cam wajib..benda wajib dah jadi berkalli ganda...saper yang tak nak...mgkin mat rempit kat tepi jalan tu kot...tp aku pnah nampak sorang mat remppit nilahkan...ble azan isyak je...die stop..pastu bace doa past azan n then cbe teka ape die wat.........




Merempitlah...takkan bace quran kowt,,...tapi kat ctu die dah tunjuk yang die hormat kat azan...insyaALLAH...smoga die diberikan hidayah...AMIN>.....urm.....
aku rase da takde benda nak tulis..ayah aku dah mengamok dah tu..
pasal raye nnt aku sambong eh...
wasalam...
slamat hari raye maaf zahir batin...



:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

2 KISAH MALAIKAT JIBRIL DAN MALAIKAT MIKAIL MENANGIS

Dalam sebuah kitab karangan Imam al-Ghazali menyebutkan bahawa iblis itu sesungguhnya namanya disebut sebagai al-Abid (ahli ibadah) pada langit yang pertama, pada langit yang keduanya disebut az-Zahid. Pada langit ketiga, namanya disebut al-Arif. Pada langit keempat, namanya adalah al-Wali. Pada langit kelima, namanya disebut at-Taqi. Pada langit keenam namanya disebut al-Kazin. Pada langit ketujuh namanya disebut Azazil manakala dalam Luh Mahfudz, namanya ialah iblis.
Dia (iblis) lupa akibat urusannya. Maka Allah S.W.T telah memerintahkannya sujud kepada Adam. Lalu iblis berkata, "Adakah Engkau mengutamakannya daripada aku, sedangkan aku lebih baik daripadanya. Engkau jadikan aku daripada api dan Engkau jadikan Adam daripada tanah."Lalu Allah S.W.T berfirman yang maksudnya, "Aku membuat apa yang aku kehendaki." Oleh kerana iblis memandang dirinya penuh keagungan, maka dia enggan sujud kepada Adam A.S kerana bangga dan sombong.Dia berdiri tegak sampai saatnya malaikat bersujud dalam waktu yang berlalu. Ketika para malaikat mengangkat kepala mereka, mereka mendapati iblis tidak sujud sedang mereka telah selesai sujud. Maka para malaikat bersujud lagi bagi kali kedua kerana bersyukur, tetapi iblis tetap angkuh dan enggan sujud. Dia berdiri tegak dan memaling dari para malaikat yang sedang bersujud. Dia tidak ingin mengikut mereka dan tidak pula dia merasa menyesal atas keengganannya.
Kemudian Allah S.W.T merubahkan mukanya pada asalnya yang sangat indah cemerlangan kepada bentuk seperti babi hutan. Allah S.W.T membentukkan kepalanya seperti kepala unta, dadanya seperti daging yang menonjol di atas punggung, wajah yang ada di antara dada dan kepala itu seperti wajah kera, kedua matanya terbelah pada sepanjang permukaan wajahnya. Lubang hidungnya terbuka seperti cerek tukang bekam, kedua bibirnya seperti bibir lembu, taringnya keluar seperti taring babi hutan dan janggut terdapat sebanyak tujuh helai.
Setelah itu, lalu Allah mengusirnya dari syurga, bahkan dari langit, dari bumi dan ke beberapa jazirah. Dia tidak akan masuk ke bumi melainkan dengan cara sembunyi. Allah S.W.T melaknatinya sehingga ke hari kiamat kerana dia menjadi kafir. Walaupun iblis itu pada sebelumnya sangat indah cemerlang rupanya, mempunyai sayap emapt, banyak ilmu, banyak ibadah serta menjadi kebanggan para malaikat dan pemukanya, dan dia juga pemimpin para malaikat karubiyin dan banyak lagi, tetapi semua itu tidak menjadi jaminan sama sekali baginya.
Ketika Allah S.W.T membalas tipu daya iblis, maka menangislah Jibril A.S dan Mikail. Lalu Allah S.W.T berfirman yang bermaksud, "Apakah yang membuat kamu menangis?" Lalu mereka menjawab, "Ya Allah! Kami tidaklah aman dari tipu dayamu."Firman Allah bagi bermaksud, "Begitulah aku. Jadilah engkau berdua tidak aman dari tipu dayaku."Setelah diusir, maka iblis pun berkata, "Ya Tuhanku, Engkau telah mengusir aku dari Syurga disebabkan Adam, dan aku tidak menguasainya melainkan dengan penguasaan-Mu."
Lalu Allah berfirman yang bermaksud, "Engkau dikuasakan atas dia, yakni atas anak cucunya, sebab para nabi adalah maksum."Berkata lagi iblis, "Tambahkanlah lagi untukku." Allah berfirman yang maksudnya, "Tidak akan dilahirkan seorang anak baginya kecuali tentu dilahirkan untukmu dua padanya."Berkata iblis lagi, "Tambahkanlah lagi untukku." Lalu Allah berfirman dengan maksud, "Dada-dada mereka adalah rumahmu, engkau berjalan di sana sejalan dengan peredaran darah."Berkata iblis lagi, "Tambahkanlah lagi untukku." Maka Allah berfirman lagi yang bermaksud, "Dan kerahkanlah terhadap mereka pasukan berkuda dan pasukan yang berjalan kaki, ertinya mintalah tolong menghadapi mereka dengan pembantu-pembantumu, baik yang naik kuda mahupun yang berjalan kaki. Dan berserikatlah dengan mereka pada harta, iaitu mendorong mereka mengusahakannya dan mengarahkannya ke dalam haram."
"Dan pada anak-anak, iaitu dengan menganjurkan mereka dalam membuat perantara mendapat anak dengan cara yang dilarang, seperti melakukan senggama dalam masa haid, berbuat perkara-perkara syirik mengenai anak-anak itu dengan memberi nama mereka Abdul Uzza, menyesatkan mereka dengan cara mendorong ke arah agama yang batil, mata pencarian yang tercela dan perbuatan-perbuatan yang jahat dan berjanjilah mereka." (Hal ini ada disebutkan dalamsurah al-Isra ayat 64 yang bermaksud : "Gerakkanlah orang yang engkau kuasai di antara mereka dengan suara engkau dan kerahkanlah kepada mereka tentera engkau yang berkuda dan yang berjalan kaki dan serikanlah mereka pada harta dan anak-anak dan berjanjilah kepada mereka. Tak ada yang dijanjikan iblis kepada mereka melainkan (semata-mata) tipuan."
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

Persahabatan...
semua orang perlukan sahabat atau teman dalam hidup.Semua kerana sememangnya fitrah manusia untuk mempunyai teman dalam kehidupan.....Temanlah yang menjadi diari hidup untuk meluahkan perasaan,kekecewaan,kegembiraan.Teman juga menjadi pendamping kala senang,susah,gembira dan sedih.....Adakah kita tahu nilai persahabatan itu?Mungkin tidak....Kerana nilai persahabatan itu akan muncul bila kita kehilangan sahabat...
Siapa?
Datangnya dipohon
Hadirnya dirai
Kerana dia sinar
Dalam hidup ini
Jika dia matahari
Aku rayu agar tuhan
Jangan jelangkan malam
Jika dia bulan
Ku doa agar tuhan
Jangan terbitkan fajar
Keranaku tak mahu
Rindu datang bertandang
Saatnya pergi
Sang suria hilang senyumnya
Bulan hilang wajahnya
Langit terus menangis
Unggas terus diam
sunyi
Menatap kehilangan ini
7 september 2008
sebelum balik sekolah...

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

2 Ron and Hermione

his face is really like my friens
Aku suke tengok gambo ni....Ronald Bilius Weasley and Hermione Jane Granger.
die mngingatkan aku pade someone..
someone tu kwn aku ar..bukannya owg laen...
kawan satu bilik ngan aku..tengok si ron tu senyummm.....memannnnnng same.
rambut pon serabai...prangai tu...urmmm.ade la cam dia sket...
suke sgt cari pasal...kekadang tu da malas nak layan..
pastu budak ni plak ade lah baik ngan sorang nie...
ntahlah...malas lah nak tulis...
laen kali jerk la....

.......................................................
Hai !!!
ini adelah edit yang terbaru.aku tulis ni pada (6/12/2010)
dah tengok HP7 ? aku dah.hehe.hari kedua tayangan terus je jenguk pawagam.sebab hari first tu Raya haji.karang orang kate aku buang tabiat lak kalau gi time raye haji.Dah tengok muka Ron?hahaha.suke betul tengok.memang sebijik dah sekarang nih.betul!!haha.aku ade jugak ajak kawan aku nih dok tengok tapi dia tak minat(baru berniat nk kenekan dia kat dlm hall nnt).nak buat macam mane.Aku nak gak letak pic dia tapi tak boleh la.privacy orang tuh.ade yang kene saman nanti..tu je nak edit.nnt kalo dapat permission,aku letak..nantikan....hehehe

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 Seorang yang bergelar kawan

mase ni tengah musim bunga kat sekolah :-)
Hello !!!....tau tak gambo ni kat mane....ha...gambo ni ade kat depan sekolah aku..really?btol lah.ramai2 duduk kat depan pokok yang boleh dikatakan cucu cicit sakura kat JEPuN tu..Musim ni jenguk sekolah kitorang dalam sekali setahun..

Sebenarnya nak story pasal kawan.Korang ade kawan?aku ade.hehehe.kat atas ni sume kawan aku.tp kawan yg gila nak amek pic je la.yang takde dalam ni sume tak suke amek gambar.(boleh caye ke?) 

Nak memperkenalkan kawan-kawan aku;dari kiri,Black,Kucai,Iqbal,Azim the Ketua Umum,Amir,Unic,Serpih,Taqi,Basic,Afiq,KF,Alau,Balang dengan sape ntah yg ujong tuh.siyes tak nampak...Ade lagi ramai.tp apekan daya.kamera ni dapat ambil ruang yang sikit sahaje.

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 GelaGaT kaWan Aku..

lama dah aku tak tulis kat sini.....
kali ni dah takde idea nak tulis puisi...cuma nak citer sikit time aku gi PWTC..jumpe mamat kat sebelah ni..dapat lah gak signture dier..tp kawan aku sorang ni fanatic sangat ngan mamat ni sampai terjerit-jerit..mamat ni memang tinggi giler..cam mat saleh.bak kate kawan aku;harap sangat dapat jumpe die lagi..tapi kali ini tak nak ajak kawan aku yang sorang tu..takut dier gile sebab jumpe mamat ni...(yg katenye bahawa mamat ni abang dia mase dier kecik-kecik..)hahahaha.Mule-mule tu kate tanak la layan.kita jalan2 tempat lain.penat nak tunggu.Bila mamat sebelah ni masuk je hall,dia macam kene rasuk."eh..eh..eh..kita amek gambar dia lah.nak poyo-poyo ngan clasmate aku"..layankan je la.hehehe.beresak-sesak aku ngan orang cina sume.ngan yang kepoh-kepoh satu family dia lagi.haru betul.sian aku kene habis duit beli buku dia sebab nak amek gambar ngan dia.ni sume kene pengaruh la ni.hahaha.siyes tanak gi lagi..

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 TolongLah PalEstin

Anak-anak ditembak sesuka hati..
hebatkah yahudi?
heBatKah IsRaeL?
membunuh manusia tak berdosa..
MeMbuNuH maNusia leMaH...
berdoalah kepada ALLAH....
jatuhkan bala pada mereka yang bersalah...
si presiden yang bodoh...
masih bodoh...
tunggulah bala dari tuhan ku kelak..
kau akan terseksa sepertimana kau menyeksa...
ingatlah....
aku punyai tuhan yang jauh lebih berkuasa dari kamu..
takbur dengan kuasa mu...
si tuA TaK gUnA..
SaTu MasA naNti kaU pAsTi DiMaLuKAn..
engkau lebih jahat dari syaitan...
malah sama sahaja seperti IBLIS...
bongkak,
sombong,
penakut...
sungguh hiNa maNusia seperti kamu..



kata-kata tada adalah luahan hati seorang hamba yang hina...
yang baik dijadikan tauladan,
yang buruk dijadikan sempadan.....
Ingatlah,dunia ini hampir kiamat..
tidak semestinya saya dan anDA sudah bersedia menunggunya..
sesungguhnya saYA ini seorang manusia yang lemah lagi hina..
selamat menyambut maal hijrah...

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

 

Copyright © 2009 Krikk Krikk All rights reserved.
Converted To Blogger Template by Blogspot Templates Theme By- WooThemes