0 Memetik Kata-KAta

Menilai burung daripada suaranya..
menilai manusia daripada bahasanya..

kata-kata dari WENDEL PHILIPS..tokoh barat..

Jadi ambillah iktibar..ingatlah manusia itu dinilai dari bahasanya..
tapi kini manusia sudah tidak ada bahasa apatah lagi budi yang sering dikaitkan dengan bahasa..
:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 HIV yang sengaja di sebar

Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belummembacanya.. Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV. Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa. Jadi sila berhati-hati.. Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih.
1. Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai dan menimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak.
2. Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih. Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur & kemudiannya didapati HIV positif.
3. Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive'. Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadi berhati-hati.
4. Di Georgia & Florida, ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkanpenyuntik di dalam tempat mengembalikan syiling, mesin air minuman.. jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling. Mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.
5. Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos Order di tempat lain. Ini adalah nyawa anda. Sila 'foward' maklumat ini sebanyak mungkin kepada orang lain, especiallyorang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa saja..


Dr Yasmin Anum Mohd Yusof
Associate Professor & Head Dept.
of Chemical PathologySchool of Medical SciencesUSM,
Kubang Kerian, Kelantan,MALAYSIA.

oleh itu,
Berhati-Hatilah ya


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

1 doa sahabat

Nak di ceritakan kat sini ade sebuah kapal telah karam tetapi ada dua orang sahabat yang terselamat bernama emrul dan amin.diorang ni terdampar di satu pulau yang takde penghuni.mareka tak tahu apa yang harus dilakukan.tapi mereka ni yakin yang doa dapat tolong mereka.yelah doakan senjata orang Islam.oleh itu diorang ni pun lawanlah doa siapa yang dimakbulkan.mereka bagi 2 bahagian.amin tinggal di kiri dan emrul tinggal di kanan.Olah kerana terlalu lapar,doa pertama mereka ialah untuk mendapatkan makanan.keesokan harinya,Amin terlihat pokok di sekeliling tempatnya membuahkan hasil manakala di sebelah emrul tiada apa-apa.Di sebabkan terlalu sunyi mereka berdua berdoa untuk mendapatkan teman.keesokan harinya,seoarang wanita ditemui sesat di bahagian amin manakala di bahagian emrul pula sebaliknya.timbul rasa riak di dalam hati amin.setelah beberapa hari tinggal di situ,amin berasa sangat bosan.oleh itu dia mengajak emrul berdoa untuk mendapatkan perahu.keesokan harinya seperti satu keajaiban,sebuah perahu besar tertambat ditepi pantai di kawasan amin.Maka,dia dan isterinya pun mengemaskan segala barang-barang mereka.Amin memutuskan untuk meninggalkan emrul keseorangan di pulau itu.Sedang beberapa meter mereka berlayar meninggalkan tempat itu,tiba-tiba satu suara bergema(datang dari langit)"mengapa engkau tinggalkan sahabat mu yang seorang itu?"amin terkejut lalu menjawab"doaku sahaja yang dimakbulkan,maka aku sajelah yang dapat rasa nikmat ni.sedangkan rakanku ini tiada satu pun doanya dimakbulkan,maka dia tidak layak merasa nikmat ini".
"kau salah!"suara itu membentak tinggi."sahabatmu itu hanya punya satu doa dan semua doanya telah dimakbulkan.jika tidak,semua nikmat kamu tidak rasakan."sambung suara itu."apakah doa yang telah dimohon oleh rakanku?"tanya amin penuh berharap."dia berdoa agar semua doamu dimakbulkan"balas suara itu.(cerita ini telah dipetik entah buku mana.saya terbaca.)


:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

 

Copyright © 2009 Krikk Krikk All rights reserved.
Converted To Blogger Template by Blogspot Templates Theme By- WooThemes