0 Persepsi

bagi pengguna tegar facebook. korang mesti pernah tengok gambar ni kan?


hidup ni penuh dengan persepsi. semua orang takut kalau orang ada persepsi buruk pasal diri kita. kesannya, kita hidup bukan sebagai diri kita tapi sebagai seorang yang sedap dimata orang lain. Setiap perlakuan kita, kita akan fikir apa persepsi orang tentang itu dan ini. Sehingga disebabkan hendak memuaskan hati orang lain, kita letak perintah Allah ditempat kedua.

scene A
A : malam ni join ah kitorang clubbing kat bukit bintang.
B : tak bolehlah. aku kena balik awal. ada hal.
A : tak gentle la kau. macam cinderella.

kalau si B bagi jawapan macam diatas, si A akan panggil dia tak gentle, cinderella. mungkin member member dia akan cakap belakang. kutuk yang dia tak sporting. Maka, demi mengelakkan perkara tu. terjadilah scene B.

scene B
A : malam ni join ah kitorang clubbing kat bukit bintang.
B : jom ah. bukan selalu kan.

disebabkan takut persepsi rakan-rakan tentang diri kita. kadang-kadang kita lupa perintah Allah. Benda ni selalu terjadi bila kita nak ajak solat. hahaha. serius. sebab takut orang kata kita tak sporting solat awal-awal and ganggu program diorang. kita follow the flow je and finally solat waktu saat-saat akhir. kan berdosa tu. sebab apa? PERSEPSI.

Rujuk balik gambar atas tadi. gambar pertama tu boleh jadi keldai tu spesis yang gagah perkasa. atau mungkin itu bukan keldai tapi kuda. hehe. gambar kedua tu boleh jadi suami dia ada sakit tulang belakang. jadi si isteri bagi si suami menunggang. gambar ketiga pulak nak tunjuk betapa gentlemen nye lelaki tersebut sebab mengutamakan wanita. gambar keempat pula boleh jadi pasangan tersebut sedar mereka berat dan tak mampu ditampung oleh keldai tersebut (sebab diorang dah try naik tadi and keldai tu jatuh terduduk. haha).

dari sudut lain. kita tengok gambar tu sebagai kronologi perjalanan. gambar pertama tu dia naik berdua. kemudian keldai tu kata dia dah penat. so, diorang main osom, laki tu menang and dapat naik dulu. lepastu giliran perempuan tu naik pulak. and lastly, keldai tu mengadu dia dah tak boleh nak tampung sesiapa lagi. tu yang diorang berdua tak naik keldai tu. see?

Hidup ni memang penuh dengan persepsi. apa yang kita buat akan dilihat melalui banyak sudut. jadi, persepsi juga akan berbagai-bagai. lain orang lain persepsinya. memang susah kita nak puaskan hati semua orang. apa yang penting, kita jadi diri kita. kita selesa dengan perbuatan kita. dan perkara yang kita buat tu mestilah tidak melanggar perintah Allah. aku percaya ramai yang bila nak buat sesuatu tu dia akan fikir pandangan orang lain terhadap diri dia sehingga akhirnya dia jadi hipokrit dan pening kepala. aku pun macam tu.



:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

0 Tanpa Guru Siapalah Aku






Guru O Guru

Dialah pemberi paling setia 
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat. 

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa 
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta 
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara 
Jika hari ini seorang ulama yang mulia 
Jika hari ini seorang peguam menang bicara 
Jika hari ini seorang penulis terkemuka 
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa;

Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Trengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;S

emakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara. 
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang di apungkan di dulang ilmuPanggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

Usman Awang1979

___________________________
aku pernah mendeklamasikan puisi ni masa form 3 kalau tak silap dengan member aku, payen. background music kitorang lagu my heart version guitar. serius match malangnya time deklamasi tu ade masalah nga PA system.typical problem.habis persembahan aku.hehehe.

Special thanks to:

Cikgu fatimah and the geng, tabika kemas  felda lok heng barat 1998
cikgu sarah, cikgu aminah, cikgu rosli and the gang, SK pusat bandar Lok Heng, 1999-2003
cikgu zulkifli, cikgu rosmah and the gang, Sk seberang batu hampar 2004
Semua cikgu SMKA pedas (yang ni ramai sgt yg namanya diingati), 2005-2009
My Sir, Miss, and Madams kat CFSIIUM pj (2010-2011)
My prof and Dr, iium gombak 2012
dan semua guru saya secara langsung dan tidak langsung.
Semoga hidupmu diberkati Allah. Ameen.
*yg tak diingati nama tu bukan bermakna dilupakan.muka masih ingat.nama je.hehehe

Untuk guru diluar sana, Selamat Hari Guru. Tanpa guru siapalah aku.

gambar : facebbok, brotherhood arts

:: Sila follow dan like kalau tak nanti kene sembelit - Gurau jek :) ::

 

Copyright © 2009 Krikk Krikk All rights reserved.
Converted To Blogger Template by Blogspot Templates Theme By- WooThemes